Европа има толкова много природен газ, че не знае какво

...
Европа има толкова много природен газ, че не знае какво
Коментари Харесай

Съоръженията за съхранение на природен газ в ЕС са препълнени

Европа има толкоз доста природен газ, че не знае какво да прави с него. Толкова доста, че спот цените за малко станаха негативни по-рано тази седмица, заяви CNN Business.

В продължение на месеци публични лица предупреждаваха за енергийна рецесия тази зима, защото Русия - в миналото най-големият снабдител на природен газ в района - понижи доставките в отговор на глобите, наложени от Европа поради нашествието в Украйна.

Сега оборудванията за предпазване на газ в Европейски Съюз са съвсем цялостни, танкери, пренасящи полутечен природен газ (LNG), се подреждат на опашка в пристанищата, неспособни да разтоварят товарите си, а цените падат.

Цената на еталонните европейски фючърси на природен газ спадна с 20% от предишния четвъртък и с над 70%, откакто доближи рекордно високо равнище в края на август. В понеделник спот цените на холандския газ за доставка в границите на един час — които отразяват изискванията на европейския пазар в действително време — паднаха под 0 евро, съгласно данни от Intercontinental Exchange.

" Цените станаха негативни заради „ свръхпредлаганата мрежа “, сподели Томас Марзек-Мансер, началник на газовите разбори в Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), пред CNN Business.

Това е извънредно неочакван поврат на събитията за Европа, където семействата и предприятията бяха изумени от покачването на цената на един от най-важните енергийни източници през последната година.

Топлото време на помощ

Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент по проучванията на газа и LNG в Wood Mackenzie, споделя, че извънредно мекото време значително е отговорно за трагичната смяна.

„ В страни като Италия, Испания, Франция виждаме температури и ползване [на газ] по-близо до равнищата от август и началото на септември “, сподели той пред CNN Business. „ Дори в скандинавските страни, Обединеното кралство и Германия потреблението е доста под междинното за това време на годината “, добави той.

Европейският съюз също построи обилни буфери против възможни по-нататъшни съкращения на доставките, като запълни оборудванията за предпазване на газ покрай потенциала. Магазините към този момент са цялостни съвсем 94%, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe. Това е много над задачата от 80%, която страните от блока би трябвало да доближат до ноември.

„ Това е извънредно високо равнище “, сподели Ди Одоардо, отбелязвайки, че оптималното равнище на предпазване е приблизително 87% от потенциала през последните пет години.

Блокът усили вноса на LNG от Съединените щати и Катар, защото вносът на природен газ от Русия се срина.

Феликс Буут, началник на LNG във компанията за данни Vortexa, сподели пред CNN Business, че към 35 кораба или плават покрай, или плават доста постепенно към пристанища в Северозападна Европа и Иберийския полуостров заради липса на благоприятни условия за предпазване.

Тези кораби „ евентуално ще отнеме още един месец, с цел да намерят дом за товарите “, сподели той.

Заедно те носят LNG на стойност към 2 милиарда $, съгласно Kpler, цитирайки доставчика на данни за енергийния пазар Argus Media.

По-високи цени следващата година

Въпреки неотдавнашния спад, при към 100 евро (100 долара) за мегаватчас фючърсите на европейския природен газ към момента са със 126% над равнището, в което бяха предишния октомври, когато стопанските системи започнаха да се отварят още веднъж след пандемичните блокирания и търсенето скочи.

Цените могат да се покачат още веднъж внезапно през декември и януари, когато времето стане по-студено, което е тласък за някои от тези танкери да чакат в морето още известно време, преди да влязат в пристанището за разтоварване, сподели Буут.

И макар обстоятелството, че делът на Русия в общия импорт на газ в Европа е понижен от 40% до единствено 9%, районът може да се окаже в сложна обстановка идващото лято, до момента в който се пробва да попълни запасите си преди идната зима.

" Очаква се цените да доближат 150 евро (150 долара) за мегаватчас до края на 2023 година ", сподели Бил Уедърбърн, икономист по суровините в Capital Economics.

„ Запълването на хранилището преди идната зима ще изисква от Европейски Съюз да внася още повече полутечен природен газ, тъй като има потребност да се размени изгубеният импорт на съветски газ за цяла година “, сподели той пред CNN Business.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР