Европа има нов план за изпреварване на опасния изкуствен интелект:

...
Европа има нов план за изпреварване на опасния изкуствен интелект:
Коментари Харесай

Европа предлага създаването на „Пакт за изкуствен интелект“

Европа има нов проект за изпреварване на рисковия изкуствен интелект: „ Пакт за изкуствен интелект “.

Бумът на генеративните принадлежности за изкуствен интелект, като чатботът ChatGPT, провокира световна борба на регулаторите, които се пробват да държат технологията под надзор. На срещи с водачи в промишлеността тази седмица и с сътрудници от целия свят през последните месеци, Европейският съюз – фактическият цифров служител на реда на западния свят – тихомълком изграждаше поддръжка за световното заричане да построи и употребява тези нови принадлежности отговорно, написа Politico в собствен разбор.

Ние сме по средата на нещата “, сподели Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на Комисията, отговарящ за цифровите въпроси, пред кореспонденти тази седмица. „ И до момента в който сме в средата на нещата, виждаме, че генеративният AI и огромните езикови модели се развиват в действителност, в действителност бързо. “

На среща на страните от Г-7 в Хирошима, Япония, предишния уикенд, водачите дадоха обещание да напреднат в „ интернационалните полемики по отношение на ръководството и оперативната съгласуемост на изкуствения разсъдък (AI), с цел да реализираме нашата обща визия и цел за благонадежден AI “.

Следващата седмица европейските водачи и водачите на Съединените щати ще повторят това заричане, призовавайки за оценки на „ зараждащите държания и опасности “ от изкуствения разсъдък, като ChatGPT, съгласно план на изказване за идния Съвет по търговия и технологии (TTC), забелязан от Politico.

Европейската комисия към този момент предложи своя Закон за изкуствения разсъдък, установяващ обвързващи правила за неразрешени и „ високорискови “ AI приложения, през 2021 година, само че законът към момента се преразглежда от законодателите и страните от Европейски Съюз и се чака да влезе в действие не по-рано от две години по-късно. Представители на Европейски Съюз в този момент се пробват да оформят непринуден пакт за изкуствен интелект – подобен, който ще накара компании като Microsoft, Гугъл и OpenAI да се съгласят с необвързващи правила за бистрота и отчетност – като краткотрайно решение за бързо разрастващата се технология.

Висшите чиновници на Европейски Съюз към този момент са намерили общ език с огромните в промишлеността.

Бързането да се контролират заплахите от AI притегли водещите ръководители в промишлеността в Брюксел, други европейски столици и даже Вашингтон тази седмица. Целта е да се показва, че промишлеността е отворена за контролиране – стига да не е прекомерно тежко.

Главният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай беше в Брюксел в сряда за поредност от диалози, фокусирани върху AI с политици от Комисията и Европейския парламент. Идеята на индийския инженер беше елементарна: колосът при търсенето желае да бъде виновен разработчик на AI и приветства по-големи защитни ограничения, само че европейският закон за AI евентуално ще попречи на промишлеността да употребява технологията вечно.

Срещата на Пичай с Вестагер и комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон провокира изказвания от висшите редици на Европейска комисия към по този начин наречения AI Pact. В интерес на истината, тези думи към момента са преждевременни, откакто Вестагер обезпечи авансово съглашение по време на цифрова среща на Г-7 предишния месец за работа по проблемите, свързани с генеративния AI някъде по-късно тази година, на среща, която ще се организира в Япония, която понастоящем е президент на Г-7.

Докато Пичай обикаляше из Европа, Сам Алтман, шефът на OpenAI, пътува до Испания, Франция, Полша и Обединеното кралство, срещайки се с националните водачи Педро Санчес, Еманюел Макрон, Матеуш Моравецки и Риши Сунак, както и с основни министри, с цел да показа своята версия на нормотворчество за AI – такава, която е заимствана значително от показанията, които той даде пред Сената на Съединени американски щати по-рано през месеца.

Кастингът на Алтман беше по едно и също време друг и сходен на този на Пичай.

Преди обиколката си той прикани за основаване на световна организация – по модела на Международната организация за атомна сила – за попречване на екзистенциалните опасности, подбудени от по-интелигентни от индивида AI. Алтман сподели, че актуалните модели на изкуствен интелект не би трябвало да бъдат контролирани прекомерно прецизно – директна офанзива против европейските оферти за изкуствен интелект.

След известията, че Алтман обмисля да изтегли ChatGPT от Европейски Съюз, той наподобява се е отказал, като съобщи в петък, че „ планираме да съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз. Наистина желая да предлагам услуги в Европа. Просто желаеме да сме сигурни, че сме механически способни. И мисля, че диалозите бяха супер продуктивни тази седмица. "

Във Вашингтон президентът на Microsoft Брад Смит направи сходно предложение пред законодателите в опит да изпревари всяко евентуално основаване на правила, което може да пристигна от Капитолия. Технологичният колос, който влага съществено в OpenAI, се надява да употребява генеративен AI, с цел да приключи превъзходството на Гугъл при търсенето в интернет.

Говорейки пред група законодатели от окръг Колумбия, той прикани за по-голяма регулация на тази бързо разрастваща се технология, в това число инспекции на киберсигурността за сериозна инфраструктура и лицензионен режим за AI модели.

Дори не съм сигурен, че сме в колата “, сподели Смит пред кореспонденти, откакто отхвърли концепцията, че Microsoft е отпред на това по какъв начин се развива технологията. „ Но ние предлагаме гледни точки и предлагаме инструкции за тези, които фактически карат. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР