Европа и Русия се готвят упорито за 5 февруари, когато

...
Европа и Русия се готвят упорито за 5 февруари, когато
Коментари Харесай

До какво ще доведе за Европа и Русия забраната на горивата

Европа и Русия се готвят настойчиво за 5 февруари, когато влиза в действие европейската възбрана за импорт на съветско гориво. Пазарите на дизелово гориво са изправени пред сложни времена. Тук се възнамерява не по-малко преструктуриране, в сравнение с пазара на недопечен нефт. А за Русия главният проблем е къде да продава мазута, с цел да няма дефицит на вътрешния пазар. За какво да се подготвим?

В навечерието на ембаргото търговците интензивно купуват съветски дизел, който се изпраща в резервоари за предпазване, съгласно „ Ройтерс “. В същото време размерите доближиха най-много за годината.

„ Очевидно Европа към този момент е навлязла в стадия на понижаване на покупките на съветско дизелово гориво и е спряла да натрупа ресурси. Косвено това се потвърждава от обстоятелството, че предлагането на Руската горивна борса се усили и цените паднаха. Преди това европейците купуваха повече от нужното за настоящо ползване, т.е. очевидно образуваха спомагателни ресурси от съветско гориво. Защото е на ниска цена и елементарно за доставка гориво. Същото беше и с петрола преди 5 декември. За две седмици стартира понижаване на размера на доставките. Въпреки че преди този момент европейците наливаха нефт във всеки тиган и във всеки склад “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

След това европейците би трябвало да търсят гориво от различни снабдители и да основат нови вериги за доставки.

„ Европа минава преди всичко към петролни артикули (предимно дизел) от Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това са страни, които сами създават петролни артикули “, споделя специалистът.

Вярно е, че самите Съединени американски щати в този момент имат проблеми с дизеловото гориво, тъй че не могат да оказват помощ на Европа, както им помогнаха с ВПГ. „ В Съединени американски щати заводите нормално стартират всеобща превантивна поддръжка напролет, тъй като се приготвят за летния авто сезон, когато е належащо повече гориво. Следователно европейците може да имат усложнения с закупуването на американско гориво в продължение на няколко месеца. Това е проблем за Европа, който те ще вземат решение по същите способи като дефицита на полутечен природен газ - просто ще заплащат повече, изкупувайки размерите, които отиваха на азиатските пазари “, споделя Игор Юшков.

Вторият път за Европа е преходът към петролни артикули, които се създават от съветски нефт в трети страни. Това събитие се появи през 2022 година и ще нарасне през 2023 година Индия интензивно употребява тази скица от пролетта: купува съветски недопечен нефт с отстъпка, рафинира го вкъщи и го препродава в Европа на цени на международния пазар, като прави положителни пари от него. Сега Китай се причисли към тази скица.

Тези частни рафинерии, които китайците започнаха да строят преди няколко години и за които някои анализатори предизвестиха, че ще станат безстопанствени активи, преди да бъдат приключени, евентуално ще бъдат потребни. Китайските рафинерии могат да осъществят положителни облаги с помощта на съветския нефт.

„ Китай стартира по-активно да употребява схемата, която употребява Индия, защото отстъпката за съветския нефт се усили до 35 $ от декември. Това усили рентабилността на такива интервенции за по-далечна страна като Китай. Освен това има по-малко коронавирусни ограничавания, тъй че е по-лесно заводите да работят обикновено “, изяснява Игор Юшков.

Турция, която също е подготвена да изпраща петролни артикули, създадени от съветски нефт в Европа, също ще може да се възползва. Разликата на Турция е, че най-вероятно ще купува и подготвени съветски петролни артикули, същия дизел с отстъпка и ще го препродава в Европа на пазарни цени. Самата Анкара, допуска специалистът, евентуално направи нещо друго. Най-вероятно ще употребява съветски дизел на вътрешния пазар, само че ще препродава освободените количества личен дизел на европейците. Проследяването на това ще бъде много мъчно и тази скица най-вероятно ще задоволи всички. Мароко ще направи същото, счита специалистът. И други страни може да последват образеца.

Турция може да изнася от Русия и полутечен въглеводороден газ, който принадлежи към петролните артикули, и да го препродава в Европа.

Най-вероятно, допуска специалистът, Русия ще се опита да пренасочи доставките на петролни артикули към Азия, както и петрола, и да изтласка оттова обичайните снабдители, които надлежно ще транспортират петролните си артикули към Европа. Тоест за петролните артикули също може да има замяна на пазари, както се случи с петрола.

„ Европейците ще би трябвало да заплащат повече, с цел да запазят дизела по същия метод, по който се пробват да запазят ВПГ. Вторият проблем е, че рафинирането на нефт в Европа може да понижи производството и някои фабрики да спрат изцяло. Може да има местен недостиг, само че като цяло считам, че европейците ще могат да се обезпечат с течно гориво, само че на по-висока цена “, сподели източникът.

Що се отнася до Русия, най-вероятно през първата половина на годината тя ще би трябвало да маневрира в посока увеличение на износа на недопечен нефт и понижаване на износа на петролни артикули с към 10-15%, счита специалистът. Просто тъй като танкери за превозване на петролни артикули са по-трудни за намиране, в сравнение с за превозване на нефт, това ще отнеме повече време.

„ Може би, с цел да не спрем заводите, ще би трябвало да се съгласим с увеличение на доставките на петролни артикули за Турция. В изискванията на непълен флот ще бъде допустимо да се изпрати по-бързо и да се върне за нова партида. За това Турция може да получи по-голяма отстъпка “, споделя събеседникът.

Но обстановката с мазута е малко по-сложна. Още напролет на 2022 година, когато Съединените щати не разрешиха съветския нефт и петролни артикули, в това число мазут, породи огромен проблем къде да се продава мазут. Защото Съединени американски щати купиха доста съветски мазут. Те замениха венецуелския нефт.

„ В резултат на това казусът беше решен с доставката на мазут за страните - производители на нефт в Близкия изток - до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Започнаха да горят нашия мазут в техните електроцентрали, които работят на течно гориво, вместо на техен нефт. Те изпращат освободените количества личен нефт на международния пазар по пазарни цени. И по този начин печелят пари “, споделя Юшков.

Сега този проблем може да стане още веднъж изострен. Защо? „ Русия употребява общо 90 милиона тона леки петролни артикули: 30 милиона тона дизелово гориво, 30 милиона тона бензин и още 30 милиона тона реактивно гориво и всичко останало. При приемане на леки нефтопродукти въпреки всичко се образува мазут.

Ако не намерим къде да го сложим този мазут, тогава излиза, че ще би трябвало да се понижи преработката на петрол, с цел да не се създава този мазут. Това значи, че няма да се създават и леки петролни артикули. И тогава към този момент ще стартира дефицитът на гориво на съветския пазар “, предизвестява специалистът. Ето за какво е толкоз значимо да привържем мазута към външния пазар.

Като цяло първото, преходно, полугодие дава обещание да бъде мъчно. „ Но още през втората половина на годината обстановката би трябвало да се възстановява, защото Русия може да образува собствен флот, с цел да не зависи от тавана на цените. Световната стопанска система и евентуално на Китай най-сетне ще се възстановят, ще употребява повече енергийни запаси “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР