Европа е в знойната прегръдка на лятото - в следващите

...
Европа е в знойната прегръдка на лятото - в следващите
Коментари Харесай

Рекордни жеги и порои в Европа

Европа е в знойната прегръдка на лятото - в идващите дни се чакат рекордно високи температури. Сред най-засегнатите ще бъдат Франция и Германия. Поройни дъждове пък се изляха в Сърбия, Румъния и Унгария.

Горещини в Западна Европа
30 плюс - и нагоре - толкоз посочваха термометрите през днешния ден в Париж. И това е началото на горещата вълна в страната, предизвестяват синоптиците. В идващите няколко дни се чакат до 47 градуса по Целзий. Най-засегната ще бъде северната част на Франция.
Франсоа Гюронд, синоптик: Очакваме изключителна, даже невиждана топлинна вълна за месец юни, което значи, че в границите на идващите 6-7 дни ще има температури, които в никакъв случай не са били следени преди този момент през юни.  Франция се готви за горещини до 47 градуса Франция се готви за горещини до 47 градуса
Франция се готви за извънредно гореща седмица. Термометрите във френската столица през днешния ден посочваха 35 градуса по Целзий, а през идващите дни се очакв...

Дори през нощта се чакат плюс 20 градуса. В Париж към този момент е задействана трета степен от екшън проект за деяние. Оборудвани са така наречен хладни стаи с климатици - в публични здания или на известни места. Безплатно се раздава вода.

Парковете и басейните ще работят с удължено работно време. Франция е изключително сензитивна на тематика горещини. През август 2003 година поради жегите починаха минимум 15 хиляди души.

Катрин Кюели, гражданин на Париж: Както всички останали, и аз не съм удовлетворена от жегата, тъй като в Париж няма доста жилища с климатици. Така че хората си купуват вентилатори.
Горещини се чакат и в Германия. В Кьолн през днешния ден най-посещавани бяха парковете и фонтаните.

Необичайно горещо ще бъде и в Швейцария и Белгия.
 Наводнения в Централна и Източна Европа
В доста региони на Унгария пък се изсипаха поройни дъждове. Улиците замязяха на реки, а отводнителните шахти не успяваха да поемат големите количества вода. Има наводнени жилищни постройки и аграрни площи.

Поройни дъждове и в Сърбия. Големите булеварди в Белград замязяха на реки. Автомобилите се движеха по сантиметрите останал прием към мантинелите. На доста места в Сърбия валя и градушка, която съществено засегна земеделската продукция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР