Европа е силно зависима от Китай, твърдят експерти. Пекин е

...
Европа е силно зависима от Китай, твърдят експерти. Пекин е
Коментари Харесай

ЕС предприема мерки за ограничаване на китайското търговско влияние

Европа е мощно подвластна от Китай, настояват специалисти. Пекин е един от главните търговски сътрудници на Стария континент. Голяма част от търговията сред Европа и Китай се реализира посредством китайски държавни компании.

Европейският парламент обаче е подготвен за деяние. Наскоро евродепутатите одобриха резолюция по отношение на новата европейска морска тактика. Текстът приканва за ограничение на задграничните вложения в главната инфраструктура на блока, в това число пристанищата. Тя е ориентирана най-много към възходящото въздействие на Китай. Пример за това е Гърция, където пристанището на Пирея принадлежи на Китайската държавна компания Коско.

Първоначално пристанищните управляващи дадоха концесия на " Коско " за два от трите терминала. По-късно обаче компанията съумя да придобие тези 67% благосъстоятелност.
Стратос Пападимитриу, професор в Катедрата по морски проучвания в Университета в Пирея

Тези вложения направиха допустимо модернизирането на пристанището и увеличението на контейнерния трафик. Но възходящото въздействие на Пекин провокира талази от неодобрение. Неотдавнашен отчет на Европейския парламент по отношение на този вид вложения разпознава риска от взаимозависимост и икономическа насила.
Не е немислимо, че Китай може да употребява отпечатъка си в европейските пристанища, както в цяла Европа, само че в европейските пристанища, с цел да може тогава да докара до смяна в политиката или да докара до смяна на позицията "
Франческа Гирети, откривател в Института Адарга

Докладът също по този начин предизвестява за рисковете за сигурността и киберсигурността, както и за опцията за шпионаж и бойкот. В основата на опасенията е китайската тактика за военно-гражданско обединение.
Всяка гражданска активност е обвързвана по някакъв метод с по-широките стратегически и военни ползи на Китай. Трябва да вземем поради, че вложенията в сериозна инфраструктура в Европа също имат тези търговски ползи. Заради тези и други аргументи новата европейска тактика има за основа цел по-добре да пази пристанищата от непознато въздействие.
Клемен Гросел, евродепутат
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР