Европа е поставила изключително амбициозни цели за декарбонизация, които всяка

...
Европа е поставила изключително амбициозни цели за декарбонизация, които всяка
Коментари Харесай

Инж. Желев, ТЕЦ Русе: Трябват устойчиви решения, за да случим зеления преход по най-добрия начин

" Европа е сложила извънредно амбициозни цели за декарбонизация, които всяка една европейска страна би трябвало да извърши през идващите години. Основният проблем по пътя на енергийната промяна обаче е намирането на устойчиви решения за опазване и балансиране на електроенергийната система и гарантирането на енергийната самостоятелност на България. " съобщи изпълнителният шеф на " Топлофикация Русе " инж. Севдалин Желев.

 

Според него тематиката за основаването на нискоемисионна енергетика изисква прагматичен и реформаторски метод. По думите му, когато се разискват оферти, които засягат енергийната промяна на въглищните централи, е належащо да се вземе поради преди всичко експертизата на експертите в сектора и чак по-късно да се взема решение бъдещето на един от структуроопределящите браншове на стопанската система, а точно " Енергетиката ".

" Справедливият енергиен преход е вероятен единствено с удължение на потреблението на въглищните мощности, като в това време се влага в зелена сила. По този метод ще успеем да балансираме електроенергийната система и да се реализира тази резистентност, която ще подсигурява независимостта на България от енергийна позиция. " уточни инж. Желев. По думите му на този стадий не можем да си позволим да спрем работата на базови мощности без да имаме опция, с която да ги заместим.

Във връзка с потребността от вложения за възстановяване на въздействието върху околната среда и качеството на въздуха, инж. Желев повдигна и още един проблем, а точно за нуждата от законови промени, които да опростят комплицирания, дълъг и муден развой на създаване и стартиране в употреба на планове за зелена сила. Той изясни, че разглеждането и одобряването на всяко едно капиталово предложение лишава няколко години, което забавя опцията на сдруженията да работят за тяхната рационализация и енергийна промяна. Той добави, че точно неналичието на сигурност и предвидимост отблъскват задграничните вложители.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Русе ", съобщи, че,преходът към зелена сила от дълго време е във фокуса на екологичната политика на тдружеството. По думите на инж. Желев през последните години в възстановяване на екологията в централата са вложени над 300 млн. лв..

Той съобщи, че възнамеряват до 2026 година да има нови уреди с обща конфигурирана мощ над 80 Мвтч.

Инж. Севдалин Желев съобщи, че до края на годината би трябвало да бъдат въведени в употреба три газови когенератора, което ще докара до съкращаване на употребяваните въглища, а оттова и възстановяване на въздействието върху околната среда.Директорът на топлофикационното сдружението разяснява, че възнамеряват да усилят производството на сила от природен газ с монтиране на още 2 когенератора с обща конфигурирана мощ 20 мегавата. По думите на инж. Севдалин Желев инвестицията в уреди на природен газ ще надвиши 120 млн. лв..

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Русе " уточни, че възнамеряват създаване на съвременна апаратура за произвеждане по смесен прийом на топлинна и електрическа сила посредством биогаз. Инж. Желев означи, че потреблението на този тип гориво ще докара до увеличение на успеваемостта, което е една от главните им цели, изключително в подтекста на амбициозните европейски екологични цели. " Стойността на инвестиция ще бъде към 18 милиона евро като инсталацията ще е потенциал от 7 Мвтч електрическа и топлинна сила. Съоръжението би трябвало да проработи до края на 2025 година. ", изясни инж. Севдалин Желев.

Инж. Севдалин Желев изрази вяра, че ще се даде опция на всяка една въглищна централа да реализира енергийна промяна и единствено до няколко години сдруженията ще бъдат напълно осъвременени и осигуряващи чиста сила от по-щадящи за околната среда горива. Той още веднъж акцентира, че справедливият преход е вероятен посредством вложения в предприятията, а не посредством прекъсване на тяхната активност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР