Европа е основният пазар за Газпром и прекратяването на доставките

...
Европа е основният пазар за Газпром и прекратяването на доставките
Коментари Харесай

Украински експерт: Без конкретни стъпки санкциите срещу Русия нямат никакъв смисъл

Европа е главният пазар за " Газпром " и прекратяването на доставките му за Европа ще бъде мъчително на първо място за самата Руска федерация. Това съобщи в извънредно изявление за УНИАН президентът на Центъра за световни проучвания " Стратегия XXI " Михаил Гончар.

" За Газпром това по принцип е корпоративна злополука, разтеглена във времето, защото европейският пазар е неговият главен пазар, а също така компанията е инфраструктурно обвързана с Европа. Още повече, че тази връзка е основана от водачите на Кремъл след Студената война, с цел да направи Европа подвластна и да разцепи трансатлантическото единение на НАТО . Това, което се доставя на Китай идва от Източен Сибир посредством друга газопреносна система, която не е интегрирана със съществуващата. Обемът на износа за Китай не е съпоставим с това, което изнася Руската федерация към Европа, същото важи за приходите ", сподели специалистът.

Според Гончар при положение на остатък на газ Русия може просто да стартира да го изгаря.

" Чисто от техническа позиция, спирайки доставките за Европа, " Газпром " ще понижи производството и в случай че има остатък на газ, той ще бъде изгарян ", сподели специалистът.

Той също по този начин означи, че намаляването на размерите на газа ще докара до повишение на цените.

" Ситуацията на европейския газов пазар в този момент е такава, че намаляването на размерите ще докара до повишение на цените. А нарастването на цените е това, от което се нуждае " Газпром ", т.е. изнася по-малко, само че получава същото или повече . Русия много ловко е подготвила подобен капан, защото в предишното " Газпром " извърши специфична интервенция за ескалация на цените на пазара на газ, тъй че в този момент се усеща добре. Въпреки спада на износа, финансовите резултати на " Газпром " не се утежняват ", сподели специалистът.
 Русия регистрира по-голямо търсене на газ от Европа
Русия регистрира по-голямо търсене на газ от Европа

Полша в този момент получавала газ не от изток, а от запад по реверсивния поток

Според Гончар парите за доставяния газ би трябвало да постъпват назад в Русия в минимално допустимо количество.

" Поставя се въпросът, че Европейски Съюз би трябвало освен да понижи вноса от Руската федерация, само че и да направи по този начин, че Русия да не получава финансови резултати от износа. Грубо казано, парите за доставяния газ би трябвало да се отиват назад в Русия във допустимо най-минимален размер, а останалите би трябвало да са превеждат на специфична сметка и " Газпром ", която компанията не може да ги употребява (понастоящем) . В противоположен случай няма смисъл от сходни наказания ", сподели специалистът.

Страните членки на Европейския съюз за това по какъв начин да прекратят вноса на съветски нефт до края на тази седмица. Това мнение изрази министърът на екологичния преход на Франция Барбара Помпили, представена от " Ройтерс ".

В ефира на радиостанция " Франс Инфо " тя съобщи, че някои страни са по-зависими от съветския нефт от други и затова би трябвало да се потърсят решения, тъй че и те да могат да се включат в тези наказания. Именно това е предмет на полемики, които се водят сега в Брюксел.

За газа обаче не стоят по този начин нещата. Европа е подвластна от вноса на съветски газ в доста по-голяма степен от съветския петрол. " Газпром " спря износа на газ за България и Полша, откакто те отхвърлиха да заплащат за него в рубли по скица, въведена след налагането на широкомащабни наказания против Русия.
 Васил Начев: Един ден Русия ще се моли на страните да получават газ от нея
Васил Начев: Един ден Русия ще се моли на страните да получават газ от нея

Европа нямала по какъв начин " да не заплати някаква цена "

Очаква всички други страни в Европейски Съюз също да откажат да заплащат за газа в рубли (с изключение на Унгария), което ознчава, че преносът към тях може също да бъде спрян към 20 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР