Европа е най-големият консуматор на кокаин. В последните 2 г.

...
Европа е най-големият консуматор на кокаин. В последните 2 г.
Коментари Харесай

Стефан Бакалов: Европа вече е най-големият консуматор на кокаин

Европа е най-големият потребител на кокаин. В последните 2 година се промениха източниците на този опиат. Най-големите доставчици до момента бяха Колумбия и Венецуела, само че трафика оттова към този момент понижава и се е изместил откъм Еквадор и Панама.

Това описа пред Би Ти Ви началникът на отдела по битка с наркотрафика в " Гранична полиция " Стефан Бакалов.

Миналата седмица ирландските управляващи арестуваха екипажа на товарен кораб заради открит близо половин звук кокаин на стойност над 21 млн. евро. Оказа се, че измежду арестуваните има петима българи, а самият транспортен съд се ръководи от  " Български морски флот " (БМФ).

Когато става въпрос за такива покупко-продажби, сами разбирате, че няма по какъв начин да знае целият екипаж. Често един от методите е пратките да бъдат изхвърлени с джи пи ес преди да корабът да дебаркира, а по-късно те да бъдат изтеглени, описа Бакалов. Той изясни, че най-голямото количество, което с екипа му са задържали едновременно е към 1 т марихуана. За цялата 2023 година те са задържали към 7 т от този тип опиат.

Властите регистрират растеж точно в трафика на марихуана. С нея се злоупотребява и най-масово, споделя специалистът. Тенденция сега пък е да се пушат вейпове с известно количество канабидиол в тях.

Модата с фентанила завладя Съединени американски щати преди няколко години. От опит знаем, че това, което се случва там, навлиза към Западна Европа, а след това и при нас. Затова към този момент пета година имаме сериозна акция и осведомяваме децата какви опасности има използването му. Предполагам, че с това забавихме малко навлизането у нас, сподели Бакалов.

Преди повече от 20 година, когато започнахме тези разяснителни акции, знаех, че ще ни е мъчно. В последните години успяхме да намерим формулата, с цел да приказваме с учениците и да ги убеждаваме. Днешните деца са доста сензитивни и добре осведомени, мъчно е да бъдеш безапелационен, в случай че не си във вътрешността в тематиката. Цялото ни общество би трябвало да оказва помощ на децата. Ако позволим голяма част от тях да бъдат подвластни на опиатите, ни чака доста тежко бъдеще, безапелационен бе той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР