Европа е най-бързо затоплящият се континент в света. Последиците от

...
Европа е най-бързо затоплящият се континент в света. Последиците от
Коментари Харесай

Европа под заплаха от катастрофални явления заради климата

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света. Последиците от този факт могат да изправят Стария континент пред пагубни обстановки, за които жителите му не са готови. Екстремни горещини, горски пожари и тежки наводнения са главните опасности, които заплашват популацията, сочи последният отчет на Европейската организация за околна среда.



Калните свлачища, прелелите реки и ерозията, провокирани от неочаквани поройни дъждове ще се редуват с горски пожари и все по-дълги интервали на суша, в които температурите ще доближават непоносими за човешкия организъм стойности. Този климатичен сюжет, присъщ за тропиците, към този момент се случва в Европа - по-бързо, в сравнение с в останалата част от света и по-бързо от темповете, с които жителите на Стария континент се приспособяват към него. Докладът на Европейската организация по околна среда показва най-уязвимите региони - крайбрежните зони с ниски крайбрежия, южната и централната част на Европа.



Снимки: Българска телеграфна агенция

" Степента на климатичен риск в Южна Европа е по-висока от междинната за континента, тъй като регионът към този момент е обиден съществено от горещини и суша ", сподели Ханс-Мартин Фюсел, специалист по климатични опасности в ЕАОС.

Две са направленията, в които би трябвало да се работи незабавно, считат създателите на отчета: понижаване на въздействието от човешката активност върху околната среда и адаптиране във всички сфери към рисковите феномени.



" Трябва да улесним измененията на производството, тъй че да можем да имаме нисковъглеродно произвеждане, съобразено с изменението на климата - на климата на утрешния ден. Желателно е потребителите също да възприемат тези промени ", съобщи Корин Ла Кюер, ръководител на френския Съвет за климата.



Климатичната действителност в Европа изключва всевъзможни илюзии за бързо решение на дълго трупаните проблеми. Щети ще има, само че размерът им зависи от това обществата ще бъдат готови в точния момент - посредством възстановяване на застрахователното покритие, ново планиране на инфраструктурата и закони за отбрана при работа навън в непоносимите жеги. Очаква се на следващия ден Европейската комисия да разгласява тактика за повишение на готовността на Евросъюза за адаптиране към климатичните промени.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР