Европа е изправена пред по-бавен растеж и по-висока инфлация, тъй

...
Европа е изправена пред по-бавен растеж и по-висока инфлация, тъй
Коментари Харесай

Кристин Лагард, ЕЦБ: Европа е изправена пред по-бавен икономически растеж и по-висока инфлация

Европа е изправена пред по-бавен напредък и по-висока инфлация, защото войната в Украйна утежнява потребителското и бизнес доверие и покачва цените на силата, съобщи в сряда шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на нейна днешна аудиенция в Кипър.

" В кратковременен проект ще се сблъскаме с по-висока инфлация и по-бавен напредък ", сподели тя в в Никозия.

" Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-високи ще бъдат икономическите разноски и толкоз по-голяма е вероятността да се окажем в по-неблагоприятния сюжети ".

Според главния сюжет на прогнозите на европейската финансова институция, който включва първична оценка на последствията от войната, стопанската система в еврозоната ще пораства с 3,7% през тази година, а не с над 4%, каквито бяха предходните прогнози (през декември 2021 г.), след което растежът да се забави до 2,8% през 2023 година

В днешната си тирада Лагард също по този начин сподели, че семействата към този момент са станали песимистично настроени и понижават разноските си, като и бизнес вложенията евентуално също ще бъдат отрицателно наранени.

Шефът на ЕЦБ уточни, че измененията в лихвените ставки ще се правят последователно, " с цел да се ръководи тази неустановеност ", породена от спора сред Русия и Украйна.

" Всякакви корекции на основните лихвени проценти на ЕЦБ ще се осъществят известно време след края на нашите чисти покупки в границите на програмата за " количествени удобства " (APP) и ще бъдат постепенни “, показа Лагард, добавяйки, че гъвкавостта и опциите също по този начин са от огромно значение, когато става въпрос за гонене на " ценова непоклатимост ".

И най-после, президентът на ЕЦБ съобщи, че " шокът в предлагането ", породен от спора, е " тласнал нагоре на инфлацията ", като в същото време е понижил икономическия напредък. Тя означи, че цените на естествения газа са се повишили с 52% от началото на годината, а цените на петрола - с 64%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР