Европа е изправена пред безпрецедентни рискове за доставките си на

...
Европа е изправена пред безпрецедентни рискове за доставките си на
Коментари Харесай

Европа е изправена пред безпрецедентен риск от недостиг на газ

Европа е изправена пред " невиждани опасности " за доставките си на природен газ тази зима , откакто Русия спря множеството тръбопроводни доставки и може да се окаже, че Старият континент се конкурира с Азия за към този момент оскъдния и безценен полутечен газ, който идва с кораби, съобщи Международната организация по енергетика, представена от Associated Press.

Базираната в Париж организация съобщи в тримесечния си отчет за пазара на природния газ, оповестен в понеделник, че страните от Европейския съюз ще би трябвало да понижат използването му с 13% през зимата при положение на цялостно прекъсване на доставките от Русия на фона на войната в Украйна . Голяма част от това понижение би трябвало да пристигна от държанието на потребителите, като понижаване на термостатите с 1 градус и контролиране на температурите на бойлера, както и индустриално и комунално консервиране, се споделя в отчета.

В петък Европейски Съюз се съгласи да наложи по време на пиковите часове на цените.

Малко количество съветски газ към момента идва по тръбопроводи през Украйна до Словакия и през Черно море, Турция и България . Два други маршрута, под Балтийско море до Германия и през Беларус и Полша, са затворени.

Друга заплаха би било захлаждане в края на зимата , което би било изключително предизвикателно, защото подземните ресурси от газ текат по-бавно в края на сезона заради по-малкото газ и по-ниското налягане в хранилищата. Европейски Съюз към този момент е попълнил запасите си до 88% , на фона на задачата си от 80% преди зимата. МАЕ допусна, че те би трябвало да се запълнят до 90% , в случай че се развие най-лошия сюжети.

Предприятията в Европа към този момент са понижили потреблението на природен газ , от време на време просто като изоставят енергоемки действия като произвеждане на стомана и торове, до момента в който по-малките предприятия като пекарните усещат съществено покачване на разноските си.
 Шолц: Германия ще запълни газовите складове над 90%
Шолц: Германия ще запълни газовите складове над 90%

За нуклеарната договорка с Иран, Шолц не чака съглашение с Иран в близко бъдеще

Високите цени на газа, който се употребява за отопление на домове, произвеждане на електричество и голям брой промишлени процеси, доведоха до

Европейските държавни управления и енергийни компании компенсираха огромна част от съветския дефицит посредством закупуване на скъпи доставки на полутечен природен газ (ВПГ), който идва с кораби от страни като Съединени американски щати и Катар и посредством приемане на увеличени доставки по тръбопроводи от Норвегия и Азербайджан.

Целта е да се предотврати спадането на равнищата на предпазване дотам, че държавните управления да би трябвало да лимитират газа за бизнеса. Хранилищата за газ би трябвало да останат цялостни с над 33% от размера си, с цел да се предотврати риск от дефицит, в случай че има късно захлаждане .

По-ниските равнища също биха затруднили Европа да презареди хранилищата идващото лято, до момента в който по-високите запаси в хранилищата биха помогнали за понижаване на извънредно високите цени.

Европейските водачи споделят, че намаляването на съветския газ е енергиен шантаж , ориентиран към оказване на напън върху държавните управления поради поддръжката им за Украйна и глобите против Москва.

След като Русия на газ през тръбопровода " Северен поток 1 ", минаващ под Балтийско море към Германия, той и паралелният " Северен поток 2 " - издигнат, само че по този начин и не пуснат в употреба, откакто Германия отхвърли да го сертифицира -, които съгласно европейските държавни управления.
 Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени
Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени

Това обаче ще стане постепенно и ще коства скъпо

Търсенето на полутечен газ увеличи цените и понижи предлагането до степен, в която по-бедните страни в Азия не могат да си го разрешат. Бангладеш претърпява необятно публикувани спирания на електрозахранването, до момента в който Пакистан е изправен пред непрекъснати спирания на тока и вкара понижено работно време за магазини и заводи, с цел да пести електрическа енергия.

" Междурегионалната конкуренция в доставките на полутечен природен газ може да сътвори в допълнение напрежение, защото спомагателните европейски потребности биха оказали по-голям напън върху други купувачи, изключително в Азия, и назад, студените интервали в Североизточна Азия биха могли да лимитират достъпа на Европа до полутечен природен газ ", сподели организацията.

Газовата рецесия в Европа също лиши азиатските страни от ограничавания брой плаващи терминали за регазификация , които се очакваше да играят съществена роля при вноса на ВПГ в Югоизточна Азия. Европа е осигурила 12 такива плаващи терминала и възнамерява да придобие още девет.
 За МАЕ е
За МАЕ е " доста явно " кой стои зад саботажа на " Северен поток "

Това съобщи ръководителят на организацията Фатих Бирол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР