Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори

...
Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори
Коментари Харесай

Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството

Европа е покрай жителите, когато за нея се приказва

„ Европа е покрай жителите, когато за нея се приказва тук, в това число сериозно и в цялата й комплексност. Ако не приказваме сложно и същински за Европа, тя остава пленена единствено от тези, които я загатват, с цел да се подхранва политическото и междуинституционално опълчване. А това е тъкмо противоположното на концепцията за консенсус “.

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков от парламентарната естрада. Той акцентира, че от началото на българското председателство, „ Българска социалистическа партия за България “ е изразявала поддръжка и позитивно отношение. „ Конкретен израз на това ни отношение беше и дейното ни присъединяване и приемане на обща позиция на Народното събрание при започване на декември предходната година. В тази обща наша позиция се съдържа кардинална поддръжка за целите, залегнали в програмата на българското председателство, както и поредност от тематики, които народните представители, дружно, определихме като краткосрочни и дълготрайни цели за Европейски Съюз и България “, напомни той.

По неговите думи в същата обща позиция се декларира и един избран принцип на работа. „ Разбрахме се, че нашият политически консенсус би трябвало да бъде поддържан и подхранван от регулярни срещи сред държавното управление и Народното събрание “, сподели още Зарков.

Той уточни, че днешното чуване е първото, четири месеца след началото на шестмесечното ни председателство. „ С интензивността на Комисията по европейските въпроси, както и опциите, които дава блиц-контролът, до известна степен, можем да кажем, че министрите дават нужната информация на Народното събрание. Същото не може да се каже за министър-председателя.

Борисов до момента нито един път не е пристигнал да потърси поддръжката на Народното събрание и да осведоми за резултатите от най-важните срещи – тези на държавните и държавните ръководители, съвещанията на Европейския съвет “, сподели още националният представител. Той изясни, че такива срещи на най-високо равнище от началото на българското председателство е имало две – на 23.02, където се е обсъждал основният за страната ни въпрос за многогодишната финансова рамка и на 22 и 23.03, където са се обсъждали въпроси като Турция, Западни Балкани, цифрова Европа, работните места и конкурентоспособността. „ Българските позиции и резултати от тези срещи не бяха обсъждани в Народно събрание “, добави той.

Крум Зарков акцентира, че през последния месец ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова реализира значими срещи с министър председателите на Македония и Албания, президентът на Черна гора, а на 16.05 ще се съберат левите водачи на Европа. „ Рано е да се дават оценки, да се хвалим и подлагаме на критика. Но в днешното разискване си заслужава да отбележим няколко неща – занапред да благодарим, само че и да насърчим в напъните им стотиците служещи в българската и европейската администрация, които механически и експертно обезпечават стотиците и хиляди мероприятия “, сподели още Зарков.

Според него обаче, политическа оценка на председателството не може да е единствено количествена. „ Броят на срещите не е толкоз значим, колкото техните резултати “, добави той. Народният представител обърна внимание на два аспекта, в които има спомагателни старания и при които България е в изключително качество. „ На първо място, заради географското си състояние, имаме интерес да се опитаме да придвижим доста по-напред законодателния пакет, обвързван с миграцията.

Съзнаваме, че това не е елементарно, само че можете да разчитате на нашата поддръжка и експертиза “, съобщи Крум Зарков.

Той е на мнение, че този въпрос би трябвало да бъде разискван в пленарна зала, с цел да може да имаме консолидирана позиция. „ И на второ място- заради обстоятелството, че европейският комисар, излъчен от България, пое точно този сектор, налага се да се форсира работата във връзка с цифровия пазар и в частност на плана на инструкция за авторските права в единния дигитален пазар и плана на правилник на контролиране на свободното придвижване на налични данни в Европейски Съюз “, разяснява Зарков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР