Евронеудачниците отново са тук - съвсем нормално бе това заглавие

...
Евронеудачниците отново са тук - съвсем нормално бе това заглавие
Коментари Харесай

Най-големите издънки на Левски в Европа

" Евронеудачниците още веднъж са тук " - напълно обикновено бе това заглавие да окупира спортния новинарски поток, а словосъчетанието да наводни обществените мрежи. И за кой ли път бъзиците бяха на гърба на Левски и почитателите му, които за следващ път би трябвало да махнат с ръка и да си бършат студената пот от челото? " Защо постоянно ние? " - обикновено е това да се пита синята част от България и да се успокоява с клишираното " Това е ориста ни ". " Географските открития " за отбора от " Герена " се множат, по вековната снага на клуба има доста и дълбоки белези от сензационни и мъчителни отпадания от евротурнирите.

От Нова година насам сините живееха в техен си розов личен свят - сигурно най-хубавите дни в последната декада. Спомените за тях никой не може да им ги отнеме, само че сладкият сън свърши, а събуждането бе грубо - с предхождащ призрачен сън.

Всъщност на континенталната сцена сините са колкото наивни, толкоз и " изобретателни ". За такива като тях американските публицисти имат дежурен лаф - " Удивително е по какъв начин намират метод да измъкнат загубата от... челюстите на успеха! И всякога е по-смайващо и по-смайващо ". Тук пък му споделяме просто " чупене на глупомера ". Това направи Левски против Хамрун. И то откакто бе победил като посетител, а в добавеното време на реванша бе изравнил... Сините обаче демонстрираха " талантливост " и отпаднаха.

Прочувката против малтийците е голяма. Левски още веднъж е пръв в отрицателни ранглиста - до момента роден отбор не беше отпадал от противник от тази страна. Сините пък не бяха отстранени, откакто са спечелили на открито първата среща в евротурнирите. Срамът е огромен, тъй като противникът е тим от град, на който всички поданици ще се съберат на " Герена ". И отново няма да са толкоз, колкото бяха сините почитатели на стадиона в четвъртък. Цяла седмица обаче от клуба и почитателите дърпаха дявола за опашката - в това число и със зарята в края на първата част. И най-после бяха промушени от Хамрун Спартанс от едноименния малтийски град. Преди мача локалните, които са наричани ножарите поради обичая преди много години всеки тамошен гражданин да върви с нож в ръка, та да има и по един затъкнат в чорапа, изпратиха отбора си с възгласи " Спартанците в никакъв случай не се предават ". Техният тим преди този сезон бе отстранил единствено един противник в Европа - от Северна Ирландия през сезон 1984/85. А през този към този момент постави три скалпа на колана си - синия и тези на Зрински Мостар (Босна и Херцеговина) и Алашкерт (Армения).

Всъщност последните три евроучастия на Левски завършват с крушение, което обогатява фолклора на противниковите агитки у нас. През сезон 2019/20 сините напуснаха Лига Европа с най-голямата загуба в два мача - 0:7 от АЕК Ларнака, в това число 0:4 на " Герена ". През 2018/19 бяха попарени от... лихтенщайнския Вадуц. При това имаха голям бюджет и бяха водени от италианеца Делио Роси. Левски стана първият роден отбор, изнемощял от противник от тази страна. Наред с това Вадуц играе във Втора лига на Швейцария. Това обаче не бе първото отпадане от втородивизионен тим! То бе от същински швейцарци - през сезон 1992/93 против Люцерн в КНК, който в предната акция бе спечелил купата, само че изпаднал от елита.

Всъщност неволите за сините на континенталната сцена стартират по-рано - от 1987/88, когато отпадат от полуаматьорския по това време гръцки ОФИ от остров Крит. През 1989/90 идва сгромолясването против Антверп. След 0:0 на " Герена " Левски води в Белгия с 3:1 до 90-ата минута. Местният коментатор с печален глас афишира по малкия екран: " Антверп, сбогом ". Но тези, които споделят " Чао ", са българите. В първата минута на добавеното време Клаесен прави 2:3. Сините чакат завършек на мача, само че той по този начин и не идва. В 90+4 още веднъж Клаесен бележи за 3:3. Реферът Фридрих Каупе обаче не свири, а в 7-ата минута след 90-ата Куаранта пронизва Здравко Здравков за 4:3 - мач, който се върти в занимателни клипове и до през днешния ден. В Белгия има и друга прочувка - против скромния Аалст.

През 1994/95 Левски е хегемон у нас, в състава му са Пламен Николов, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков, Даниел Боримиров и Наско Сираков, които са станали четвърти в света през лятото, само че това не му пречи да отпадне от " скиорите " от Олимпия Любляна след 2 загуби. 2 сезона по-късно следва ново елиминиране от същия противник, а агитката на ЦСКА и до през днешния ден пее " Олимпия, следващата година отново ела ".

" Синята приказка " на Мъри Стоилов завърши с отпадане от Тампере и подигравателното " Тук пере, там пере ", а по-късно трактористите от БАТЕ Борисов написаха историята на своя клуб, откакто биха Левски в плейоф за ШЛ. БАТЕ е абревиатура на " Борисовски цех за автотракторно съоръжение " - доставя със стартери и генератори добре познатите и у нас трактори " Беларус " и до мачовете с Левски никой не бе чувал за него.

Издънка имаше и на различен континент - в Азия. През 2013/14 сините се орезилиха в отдалечен Казахстан, и по тъкмо в учредения от сибирски казаци град Павлодар, който по руско време е неразрешен за чужденци - 0:2 от локалния Иртиш.

Какво ли го чака Левски при идващото евручастие?

ЕВРОИЗДЪНКИТЕ НА ЛЕВСКИ

СЕЗОН 1987/88, КНК

ЛЕВСКИ - ОФИ, 1:0 д., 1:3 година

Треньор: Васил Методиев

СЕЗОН 1989/90, УЕФА

ЛЕВСКИ - АНТВЕРП, 0:0 д., 3:4 година

Треньор: Добромир ЖЕЧЕВ

СЕЗОН 1992/93, КНК

ЛЕВСКИ - ЛЮЦЕРН, 2:1 д., 0:1 година

Треньор: Иван ВУТОВ

СЕЗОН 1994/95, УЕФА

ЛЕВСКИ - ОЛИМПИЯ Л, 2:3 година, 1:2 д.

Треньор: Георги ВАСИЛЕВ

СЕЗОН 1995/96, УЕФА

ЛЕВСКИ - ААЛСТ, 1:2 д., 0:1 г

Треньор: Иван КЮЧУКОВ

СЕЗОН 1996/97, КНК

ЛЕВСКИ - ОЛИМПИЯ Л, 0:1 година

2:4 след дузпи (1:0 след прод.) д.

Треньор: Георги ЦВЕТКОВ

СЕЗОН 2004/05, УЕФА

ЛЕВСКИ - БЕВЕРЕН, 1:1 д., 0:1 година

Треньор: Станимир СТОИЛОВ

СЕЗОН 2007/08, ШЛ

ЛЕВСКИ - ТАМПЕРЕ, 0:1 година, 0:1 д.

Треньор: Станимир СТОИЛОВ

СЕЗОН 2008/09, ШЛ

ЛЕВСКИ - БАТЕ БОРИСОВ, 0:1 д., 1:1 г

Треньори: Велислав ВУЦОВ,

Емил ВЕЛЕВ

СЕЗОН 2012/13, ЛЕ

ЛЕВСКИ - САРАЕВО 1:0 д., 1:3 година

Треньор: Илиан ИЛИЕВ

СЕЗОН 2013/14, ЛЕ

ЛЕВСКИ - ИРТИШ, 0:0 д., 0:2 година

Треньор: Николай МИТОВ

СЕЗОН 2018/19, ЛЕ

ЛЕВСКИ - ВАДУЦ, 0:1 година, 3:2 д.

Треньор: Делио РОСИ

СЕЗОН 2019/20, ЛЕ

ЛЕВСКИ - АЕК ЛАРНАКА, 0:3 година, 0:4 д.

Треньор: Петър ХУБЧЕВ

СЕЗОН 202/23, ЛК

ЛЕВСКИ - ХАМРУН СПАРТАНС, 1:0 година, 2:6 след дузпи (1:2 след прод.) д.

Треньор: Станимир СТОИЛОВ.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР