Евролидерите са одобрили предложението на България да бъде създаден еврофонд

...
Евролидерите са одобрили предложението на България да бъде създаден еврофонд
Коментари Харесай

Евролидерите приеха идея на Петков за 10 млрд. фонд за бежанците

Евролидерите са одобрили предлагането на България да бъде основан еврофонд на стойност 10 милиарда евро, който да поеме разноските към бежанската вълна от Украйна. Това заяви министър председателят Кирил Петков след Европейския съвет във Версай.

“Това, което обсъждахме през днешния ден и България го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, с цел да може европейското семейство дружно да заплати разноските, а не всяка страна да се бори самостоятелно”, сподели министър председателят. До дни Европейската комисия би трябвало да предложи механизми, по които да работи този фонд. “Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските стратегии, това няма да е някакъв нов заем”, сподели още Петков. От Версай българският министър председател отпътува нощес за Анталия, където ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган.

На срещата във Версай стана ясно, че Европейски Съюз няма по какъв начин да одобри Украйна по бърза процедура, само че даде обещание да притегли страната по-близо политически, предава “Юроактив”.

Лидерите са наясно с европейския избор на Украйна, се споделя в общото им решение след срещата, която завърши в петък. Заявлението за участие на Украйна е било бързо трансферирано към Европейската комисия за оценка. Въпреки това Украйна няма по какъв начин да бъде призната по бърза процедура, каквото бе желанието на президента ѝ Володимир Зеленски.

“Можем ли да стартираме процедура по присъединение през днешния ден на страна във война? Не мисля. Трябва ли да затворим вратата и да кажем “никога”? Би било нечестно”, сподели президентът на Франция Еманюел Макрон преди срещата, а нидерландският министър председател Марк Рюте изясни, че няма такова нещо като бърза процедура. Според него е по-важно да се разиска какво може да се направи за Зеленски в този момент, защото присъединението на Украйна към Европейски Съюз е дълготрайна тематика.

На срещата бяха разисквани и нови ограничения за подкрепяне на Украйна. Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел предложи да се обезпечат още 500 млн. евро за военна помощ на украинската войска. Лидерите дадоха обещание да оказват помощ за препострояването на Украйна след войната, считайки, че страната към момента съществува и не е била изцяло окупирана от съветския президент Путин и неговите сили, написа “Политико”.

На фона на диалозите за помощ на Украйна унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че Европейски Съюз няма да постанова наказания на съветския газ и нефт.

Междувременно Владимир Путин се срещна с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко в Москва, с цел да обсъдят обстановката. Според съветския президент наложените от Запада наказания са опция да се заздрави стопанската система на двете страни и да се реализира софтуерна самостоятелност. Той изрази удовлетворение от метода, по който се развиват договарянията с Украйна
ТЕМА преди 11 минути 342 преди 19 минути 344 преди 2 часа 1237
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР