Еврокомисията публикува предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за

...
Еврокомисията публикува предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за
Коментари Харесай

20 400 души са загинали по пътищата в ЕС за 2023 г.

Еврокомисията разгласява предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 г.

През предходната година към 20 400 души бяха убити при пътнотранспортни катастрофи в Европейски Съюз, което съставлява малко понижение с 1% по отношение на 2022 г.  

Въпреки известния прогрес след базовата 2019 г., малко страни членки са напът да реализират задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за понижаване на половина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г.

Смъртните случаи по пътищата в целия Европейски Съюз през 2023 г. спаднаха с 1% спрямо миналата година. Въпреки че това съставлява към 2,360 по-малко смъртни случая (-10%) спрямо 2019 г., низходящата наклонност е намаляла в няколко страни членки.

От 2019 г. насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял едва в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е повишен. За разлика от това през последните четири години Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша са на път да реализират задачата за понижаване с 50% на смъртните случаи и тежките пострадвания по пътищата до 2030 г.

Общото класиране на смъртните случаи в страните не се е трансформирало доста, като най-безопасните пътища към момента се намират в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27/million). България (82/million) и Румъния (81/million) са отчели най-голям % на смъртни случаи през 2023 г. Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици.

Наличните данни за целия Европейски Съюз за 2022 г. (все още не са налични подробни данни за 2023 г.) демонстрират, че 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи са настъпили по селските пътища, по отношение на 38% в градските региони и 9% по автомагистралите, оповестяват от пресцентъра на Европейска комисия.

Тенденцията при броя на велосипедистите, убити по пътищата на Европейски Съюз, буди съществено безпокойствие: през 2,000 година бяха убити над 2022 велосипедисти. Това е единствената съществена група участници в пътното придвижване, която не регистрира забележителен спад на смъртните случаи през последното десетилетие, по-специално заради продължаващата липса на подобаваща инфраструктура и рисковото държание на всички участници в пътното придвижване, като да вземем за пример превишена скорост, отклонение на вниманието и шофиране под въздействието на алкохол и опиати.

В три от всеки четири смъртни случая по пътищата починалият е бил мъж (77%). Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск, защото те съставляват 29% от всички смъртни случаи по пътищата, до момента в който съставляват 21% от популацията.

По сходен метод младежите на възраст сред 18 и 24 години съставляват 12% от смъртните случаи по пътищата, само че 7% от популацията.

Пътниците в коли (водачи и пътници) съставляват 45% от всички смъртни случаи, а пешеходците — 18%, ползвателите на двуколесни моторни транспортни средства (мотоциклети и мотопеди) — 19%, а велосипедистите — 10%. Моделите се трансформират доста според от възрастта. Сред хората на възраст над 65 години пешеходците съставляват 29% от смъртните случаи, а велосипедистите — 17%. 

В градските региони уязвимите участници в пътното придвижване (пешеходци, велосипедисти и ползватели на двуколесни моторни транспортни средства) съставляват съвсем 70 % от общия брой смъртни случаи. Смъртните случаи на участници в придвижването по пътищата в градовете пораждат най-вече при пътнотранспортни катастрофи с присъединяване на коли и камиони, което акцентира нуждата от възстановяване на отбраната на тези уязвими участници в пътното придвижване. 

През 2018 г. Европейски Съюз си сложи цел за понижаване с 50  на смъртните случаи по пътищата — а за първи път и на тежките пострадвания — до 2030 г. Това беше посочено в Стратегическия проект за деяние на Комисията по отношение на пътната безопасност и рамката за политиката на Европейски Съюз в региона на пътната сигурност за интервала 2021—2030 г., в който също по този начин се дефинират проекти за пътна сигурност, ориентирани към реализиране на нулева смъртност по пътищата до 2050 г. („ Нулева смъртност “).

През март 2023 г. Комисията представи пакет от оферти, насочени към пътната сигурност, в това число обновени условия за свидетелствата за ръководство на транспортни средства и по-добро трансгранично използване на разпоредбите за придвижване по пътищата.

Пътната сигурност също по този начин е главен детайл от неотдавнашните начинания на политиката на Европейски Съюз в региона на подвижността, включително Стратегията за устойчива и умна подвижност, новия правилник за TEN-T и рамката за градска подвижност. В предлагането си за Европейска декларация по отношение на колоезденето Комисията признава, че сигурността е причина за поощряване на хората да карат велосипед, и работи за правенето на насоки за условия за качество във връзка с уязвимите участници в пътното придвижване, в това число велосипедистите.

Заедно с днешните статистически данни Европейската обсерватория за пътна безопасност публикува и нов годишен статистически отчет и обновена поредност от профили на страните.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР