Еврокомисарят по въпросите на правосъдието подготвя предложение, което да задължи

...
Еврокомисарят по въпросите на правосъдието подготвя предложение, което да задължи
Коментари Харесай

Или зависим съд, или еврофондове - Еврокомисията подготвя тест за достъп до новия бюджет

Еврокомисарят по въпросите на правораздаването приготвя предложение, което да задължи страните членки да преминат тест за самостоятелност на правораздавателните си системи преди да получат финансиране от еврофондовете, заяви " Ройтерс ". Засега това е единствено концепция, която държавните управления може да спрат, в случай че преценяват, че е прекомерно радикална, само че фактът, че е споделена на този стадий демонстрира посоката, в която се движи дебатът в Брюксел в самото начало на договарянията за бюджета на Европейски Съюз от близо 1 трилион евро годишно.

Агенцията показва, че явно става дума за случаи като този с Полша, където опитът на държавното управление да овладее контрола над правосъдната система и назначението на висшите фрагменти в нея докара до спор с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Варшава стартира процедура за задействане на член 7 от Договора за Европейски Съюз, съгласно който най-голямата източноевропейска страна може да изгуби правото си на глас при взимането на решения в европейските институции.

Комисар Вера Юрова споделя, че в Европейската комисия има консенсус за това, че би трябвало да се работи по хрумвания за укрепване на правораздавателните системи, до момента в който се възнамерява новият 7-годишен бюджет на Европейски Съюз, започващ от 2021 година " Един от методите е да се упорства за това, че самостоятелното правораздаване е необфходимо за ефикасен надзор над потреблението на еврофондовете. Бих желала да предложа едно сходно обвързване сред двете. "

Говорител на Европейска комисия съобщи в понеделник, че Юрова взе участие в подготовката на проекта за новия бюджет, който ще бъде показан през май. Нейната работа е в сходство с политическите правила, които Европейската комисия показа предходната година.

" Ройтерс " разяснява, че някои от държавните управления на заможните западноевропейски страни - които са и главните донори в бюджета на Европейски Съюз - са раздразнени от това, че по едно и също време би трябвало да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Велиобритания, а от друга източноевропейски страни основават все нови и нови проблеми. Затова се ускорява и натискът да има ясна връзка сред приемането на дотации и спазването на стандартите на Европейски Съюз.

Юрова сподели още, че през втората половина на 2018 година е допустимо да бъде направен прегледът на политиката на Европейски Съюз за стандарти в правораздаването. Сред тях, споделят чиновници на Европейски Съюз, може да е постоянна проверка на представянето на националните правораздавателни системи дружно с двугодишния разбор на националните стопански политики за доближаване на страните членки с общите цели, за които са се договорили страните от съюза.

Еврокомисарят от Чехия е работила в страната си по ръководството на фондовете за районно развиване, ориентирани особено за това бедните региони на съюза да догонят по-богатите. Сега Юрова акцентира, че каквито и нови правила да бъдат утвърдени, те ще важат за всички страни членки и за всички еврофондове, освен за кохезионните.

Това не трябва да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за поддръжка на положителни практики, добавя тя. Освен това полемиката по предложенията можела да помогне за превъзмогване на някои от пречките за достъп до еврофондовете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР