Eврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и португалският министър на външните

...
Eврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и португалският министър на външните
Коментари Харесай

Eврокомисарят по разширяването пристига у нас

Eврокомисарят по разширението Оливер Вархеи и португалският министър на външните работи Аугущу Сантуш Силва, чиято страна ръководи Европейски Съюз, ще посетят в петък България и Република Северна Македония.

Те ще обсъдят въпроси, свързани с разширението на Европейски Съюз с управляващите на двете страни, оповестяват от Комисията.

В София те ще бъдат сутринта, където ще се срещнат с президента Румен Радев, с премиера Стефан Янев и с министъра на външните работи Светлан Стоев.

Следобед двамата ще бъдат в Скопие, където ще беседват с президента Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев и с други публични лица.

"Официалното начало на договаряния с Албания и Северна Македония е основен приоритет за Европейски Съюз и първата междуправителствена конференция с двете страни би трябвало да се провежда допустимо най-бързо след приемането на преговорните рамки от Съветът на Европейски Съюз ", акцентират от Комисията.

По-рано през днешния ден скопският канал "360 степени ", уточни че "целта е да се проведат подробни диалози за вероятен излаз от безизходицата, в която европейската интеграция на Македония изпадна след ветото от България "

"Въпреки че в София има служебно държавно управление и страната е изправена пред нови избори, оценката на доста държави-членки на Европейски Съюз, в това число португалското председателство, е, че в случай че няма ход през юни, процесът може да остане блокиран в дълготраен проект. Това, както тръби в последно време Скопие, е в ущърб на доверието и ползите на Европейски Съюз в района и се отразява отрицателно на стабилността и нежните демокрации в Западните Балкани ", показва изданието.

Посредническата задача на Португалия бе оповестена в понеделник в изявление за скопската телевизия на вицепремиера по европейските въпроси на югозападната ни съседка Никола Димитров, отбелязва Агенция "Фокус ".

"Има сигнали за по-силна ангажираност на португалското председателство, тъй като зад затворени порти дипломацията дава повече шансове, не знам дали е рационално да приказвам повече, само че е заслужено да се каже, че чакаме засилен ангажимент от португалското председателство, което има благосклонност. Географски те са надалеч, позицията им на почтен медиатор е ясна, те желаят триумф и желаят да завършат започнатото от немското председателство и да изпълнят решението на Съвета от март 2020 година ", съобщи Димитров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР