Еврокомисарят по околна среда Кармену Вела настоя държавите членки да

...
Еврокомисарят по околна среда Кармену Вела настоя държавите членки да
Коментари Харесай

ЕК изисква незабавни мерки за по-чист въздух от държавите членки

Еврокомисарят по околна среда Кармену Вела настоя страните членки да подхващат незабавни ограничения за обезпечаването на по-чист въздух. Еврокомисарят се закани, че повече няма да чака.

В послание Вела уточни, че на първо място ограниченията за по-чисти въздух би трябвало да се подхващат за здравето и положителното на жителите на Общността, тъй като доста хора страдат от болести, породени от неприятното качество на въздуха, в това число и доста деца. Опазването на здравето на децата е задоволително съображение за предприемането на незабавни ограничения, пояснява еврокомисарят. По думите му макар, че живеем през 2018 година, 400 000 души умират прибързано годишно поради мръсния въздух, а казусът продължава да не се адресира.

Утре въпросът ще бъде разискван на съвещание на Европейска комисия. Вела се закани, че страните, които не са изпълнили до момента условията и още не са предадени на съд, ще имат период до понеделник да предложат нови ограничения.

" Някои споделят, че сме чакали към този момент прекомерно дълго. Не може да отлагаме повече ", безапелационен е Вела.

Стана ясно и че в 23 от 28 страни членки въведените през 2008 година условия за възможни прагове на замърсяване на въздуха не са осъществяване.

" Бездействието си има своите последици, има и правни последствия ", уточни еврокомисарят.

Към момента Европейска комисия води каузи против страни членки по 2 посоки. По първото направление дело се води против Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Англия и Люксембург, а по второто - против Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР