Еврокомисарят по Енергийния съюз Марош Шефчович е категоричен, че бъдещето

...
Еврокомисарят по Енергийния съюз Марош Шефчович е категоричен, че бъдещето
Коментари Харесай

Шефчович: България може да удвои ВЕИ мощностите и да помисли добре дали й трябва АЕЦ

Еврокомисарят по Енергийния съюз Марош Шефчович е безапелационен, че бъдещето е в чистата сила.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
АЕЦ " Белене " върви към рестарт

Основният фокус към този момент не е дали да има централа, а обезпечаването на финансиране и вложител
12 мар 2018
Всички ВЕИ централи ще продават силата си на борсата от 1 юли

Производителите ще получат от страната твърдо закрепено заплащане над междинната пазарна цена
6 мар 2018
Енергийният министър подаде оставка поради непосредственост с купувача на ЧЕЗ

Теменужка Петкова познавала притежателите на " Инерком " от над 20 години. Премиерът разгласи, че службите ще ревизират компанията
23 фев 2018
EK евентуално ще упорства за повече зелена сила в Европейски Съюз

България e в неуместна позиция като ръководител на Съвета на Европейски Съюз при разискванията на директивата за възобновимата сила, защото София се пробва да избегне нови високи цели за зелена сила
19 фев 2018 Европейските водачи евентуално ще се съгласят да покачат от 27 на 30% задачата за дял на възобновимите енергийни източници в енергетиката на Европейски Съюз до 2030 година Това споделя в изявление за " Капитал " вицепрезидентът на Еврокомсията и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, който бе на посещаване в София. Конкретно България съгласно него може да удвои вятърните мощности и да усили доста слънчевите централи.

" Преговорите сред Еврокомисията, Европарламентът и страните-членки са комплицирани и нормално завършват с взаимни отстъпки от двете страни. По отношение на ВЕИ имаме разминаваме - европейските водачи желаят да се заложи цел от 27% дял в енергетиката до 2030 година, само че от този момент имаме фрапантно поевтиняване на инсталациите - слънчеви и вятърни, което ни кара да имаме вяра, че с едни и същи по размер вложения може да реализираме доста по-голям дял на ВЕИ в енергийния микс. Сега се опитваме да убедим в това и страните членки, с цел да ни поддържат. Европарламентът предложи 35%, само че считам, че ще реализираме компромис на към 30% дял на зелената сила ", изясни Шефчович.

Комисарят по Енергийния съюз уточни още, че би трябвало да се промени мнението на хората за ВЕИ като скъпи технологии, защото през последните месеци се реализират извънредно ниски пазарни цени на зелената сила. " Ако се абстрахираме от договорите с преференциални цени, действителната стойност на електричеството от вятърни и слънчеви централи е сред 2 и 6 цента за киловат ", съобщи Шефчович. Той приказва още за приемането на пакета от наставления, наименуван " Чиста сила за всички европейци ". " Засега всичко върви добре и мога да кажа, че сме на финалната права. Макар и с малко забавяне, се надявам българските дипломати да придвижат нещата напред, тъй че до края на вашето председателството да имаме едни положителни резултати ", сподели още Шефчович.

Едно на разум за АЕЦ-а и хъба-а

В формалната си среща с премиера Бойко Борисов, комисар Шефчович е обърнал внимание на нуждата от развиване на енергийната тактика на целия Европейски съюз до 2030 година и прикани за сериозен спор във всяка от страните-членки за бъдещето на енергетиката. " Защото знаете доста добре, че в случай че построите атомна електроцентрала през днешния ден, тя ще остане с вас в идващите 30, 40 или 50 години, ето за какво решението, което ще вземете през днешния ден, ще има значение за енергийния микс на страната освен до 2030 година, само че и през 2040-а и 2050 година ", акцентира той. Изказването идва на фона на все по явните сигнали от властта в последно време, че има намерение да рестартира плана АЕЦ " Белене ".

В същото от пресслужбата на кабинета научихме, че Борисов е насочил вниманието към различен мегапроект - газовия хъб " Балкан ", който е част от политиката за консолидиране и развиване на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Според него посредством този балкански план ще бъде обезпечена либерализацията на енергийните пазари и ще има налична сила за потребителите. По този мотив Шефчович е декларирал следното: " Ние желаеме газовият хъб да бъде ефикасен и да работи съгласно европейското законодателство. Към него газта би трябвало да идва от разнообразни източници и да бъде търгуван тук, а освен да минава директно през страната ви ". Това дава обещание нови забавни диалози сред България и Русия по тематиката.

Сделката за ЧЕЗ е под наблюдаване

След присъединяване си в полемика на тематика " Ролята на неправителствените организации при образуване на енергийната политика ", която е част от програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, комисар Шефчович разяснява и договорката сред CEZ и " Инерком ". " В Европейската комисия имаме вяра, че всички правила по тази договорка ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат нужните разбори ", сподели той, изтъквайки обстоятелството, че става дума за сделка сред две частни компании, в която Европейска комисия не може а се меси. " Трябва да се види на първо време по какъв начин ще бъде финализирана договорката и дали е спазен Третият енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе основна дирекция " Конкуренция " или основна дирекция " Енергетика ", добави Шефчович.

По думите му в случай че българската страната се включи в продажбата, Еврокомсиията ще проучва дали има нарушаване на Третия енергиен пакет. Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценяват по какъв начин да работят по проблема едвам откакто има финални резултати от договорката.

Цялото изявление с вицепрезидента на Европейска комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефочвич очаквайте в броя на " Капитал " от 23 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР