Eврокомисарят по бюджет Гюнтер Йотингер е съобщил, че ще бъде

...
Eврокомисарят по бюджет Гюнтер Йотингер е съобщил, че ще бъде
Коментари Харесай

Съкращаването на европарите за земеделие след 2020 г. ще удари големите фермери

Eврокомисарят по бюджет Гюнтер Йотингер е съобщил, че ще бъде препоръчано орязване на земеделските дотации с 6%.

© Francois Lenoir Още по тематиката
Общият европейски бюджет: Не единствено размерът, само че и контролът ще се трансформира

Търсенето на повече успеваемост ще докара до по-голяма концентрация на ръководството на европейските средства
2 мар 2018
Започва борбата за парите в Европейски Съюз

България е за увеличение на вноските на страните членки в бюджета, само че като се изключи Германия и Италия никоя от други огромни страни донори не е съгласна с това
23 фев 2018
България на три ферми

България е страната в Европейски Съюз с най-голяма централизация на земеделска земя в малко компании, а Европейският парламент желае да пребори това събитие
12 май 2017 На фона на предстоящото орязване на разноските на Европейски Съюз в съществени политики след 2020 година Брюксел възнамерява да понижи заплащанията си за най-големите европейски фермери, с цел да редуцира общия размер на селскостопанските дотации с 6%. Това оповестява " Политико ", цитирайки еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Новата концепция би засегнала мощно България, която съгласно отчет на европейския парламент е страната с най-голяма централизация на земеделска земя в малцина притежатели и ползватели- тук 1.5% от стопанствата ръководят повече от 80% от общата земя в страната.

В момента Европейски Съюз отделя 59 милиарда евро за аграрни дотации годишно, от които към 1.2-1.3 милиарда евро са за България.

Разходи надолу

На 2 май Европейска комисия би трябвало да разгласява предлагането си за многогодишната финансова рамка след 2020 г.- бюджетът на Европейски Съюз за новия седемгодишен програмен интервал. Изготвянето й обаче се случва на фона на упования Брекзит и съответното понижаване на общите приходите за Европейски Съюз, свързани с него, както и потребността от обособяване на повече средства за нови цели като сигурност, политики за бежанците и други Компенсирането на дефицита на средства се чака да се случи по два начина- от една страна посредством увеличение на вноските от държавите-членки, а от друга- посредством редуциране на разноски.

Според " Политико " Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, за която се харчат към 59 милиарда евро годишно или близо 40% от целия бюджет, се чака да бъде орязана.

Изданието цитира комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, който съобщил в коридорите на конференция в Хановер в понеделник, че съществуващите стратегии не могат да бъдат " изцяло изключени " от съкращения. По думите му спрямо 2020 година, която е последната година от сегашния програмен интервал, общите разноски за земеделие, които включват изплащането на директни дотации и финансиране в стратегиите за развиване на селските региони, ще бъдат понижени с почти 6% в новия интервал.

По-ниски ставки за огромните

" Политико " разяснява, че една от огромните рецензии към селскостопанската политика на Европейски Съюз е, че е дала приоритет на огромните земевладелци, които получават директни заплащания въз основата на декларираните за подкрепяне площи. Така към 80% от цялото подкрепяне отива в 20% от стопанствата в Европейски Съюз. По този мотив Йотингер е съобщил пред изданието, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това най-малко малко. За задачата се планува огромните стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, в сравнение с ще получават дребните фермери. Комисарят по бюджета е съобщил, че в сряда следва разискване по въпроса дружно със земеделския комисар Фил Хоган, който пък съгласно изданието към този момент е споделил на фермерите да се готвят за " стягане на коланите ".

Отражение върху България

Сценарий, при който съкращенията на земеделските заплащания ще се съсредоточат главно към дотациите за огромните производители би имал по-сериозно отражение върху страните от Източна Европа, в това число и България, в случай че се вземат поради данните за земеползването в Европа.

През пролетта на предходната година европарламентът одобри резолюция за концетрацията на аграрни земи в малцина огромни притежатели, а данните от техническия отчет към нея демонстрираха, че този проблем е по-сериозен в Източна Европа. Нещо повече- става известно, че България държи шампионата по концентриране на доста на брой имоти в малко притежатели и ползватели- тук 1.5% от стопанствата (около 5 хил.) ръководят над 82% от земеделската земя в страната. Подобни несъответствия има още в страни като Румъния, Унгария, Чехия и други Това действително прави земеделието неатрактивно за дребните проиводители.

Очакванията са през юни да бъдат оповестени законодателните оферти за бъдещата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Преди дни земеделският министър Румен Порожанов, който е и ротационен ръководител на съвета на европейските министри в бранша, заяви, че не се чака политическото съглашение по многогодишната финансова рамка в новия програмен интервал да бъде реализирано преди втората половина на 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР