Еврокомисарят Мария Габриел е потвърдила упорития политически слух, че ще

...
Еврокомисарят Мария Габриел е потвърдила упорития политически слух, че ще
Коментари Харесай

Мария Габриел потвърди: Да, Бойко ме покани за премиер!

Еврокомисарят Мария Габриел е удостоверила упорития политически слух, че ще е претендент на ГЕРБ за министър-председател. Миналият петък, преди още мълвата да стигне до медиите, Габриел е уведомила хора от екипа си, че има възможност да се отдръпна от поста си, защото е получила покана за политически пост в България и след дълго мъдруване има намерение да я одобри. В Европейската комисия Габриел дава отговор за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта.

Предложението към нея е било отправено от Бойко Борисов още в средата на месец април, научи Lupa.bg. Мария поискала известно време да намерения, и при започване на май е приела. Условието е било номинацията да бъде защитавана в безспорна загадка и да не стига до медиите. Тактиката на Борисов била да заяви името й в деня на връчването на мандата от президента Румен Радев, както се случи с предходния му претендент за министър председател проф. Николай Габровски в 47-ото Народно заседание. По този метод, счита водача на ГЕРБ, името на номинирания няма да бъде окаляно с компромати.

Така или другояче, откакто името на Мария Габриел към този момент изплува, ГЕРБ ще я показа на следващия ден публично в Народното събрание, потвърдиизточник в партията. 

По-рано денем водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че е решен да сформира държавно управление и на следващия ден (10 май) ще показа на водачите на политическите сили в Народното събрание предлагането си за министър-председател. Като победител в изборите през април, ГЕРБ първа ще получи мандат за сформиране на държавно управление, а през днешния ден президентът разгласи, че това ще стане при започване на идната седмица. След това партията ще разполага с едноседмичен период да показа конструкция и състав на Министерски съвет.

По-рано през днешния ден Борисов отхвърли да назове името на претендента, само че разказа профила му като " неоспорим ", " за точния, правилния миг ". Като съществена цел пред кандидата уточни: " Да се тури ред в хаоса. Да проработят еврофондовете и проектът за възобновяване, процедурите по Шенген по еврозоната да тръгнат, правосъдната промяна. "

Днес Мария Габриел е в София във връзка полемика на тематика " Образование и нововъведения - взаимоотношения и провокации ". Тя обаче отхвърли да дава отговор на репортерски въпроси, свързани с опцията да бъде идващия министър председател на България.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар през 2017 г. Тя зае мястото на Кристалина Георгиева, която напусна Еврокомисията, с цел да премине висок пост в Световната банка. Мария Габриел става евродепутат от ГЕРБ-ЕНП през 2009 година Тогава партията на Бойко Борисов печели в изборите за членове на Европейския парламент с 24.36% от гласовете против 18.5% Българска социалистическа партия. През 2014 година Габриел отново става евродепутат и е определена за заместник-председател на групата на Европейската национална партия (Християндемократи).

Родена ена 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 2001 година приключва " Българска и френска лингвистика " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " и магистратура " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 година До 2008 година е помощник теоретичен откривател в академията.

Смята се, че старт на политическата й кариера дава Цветан Цветанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР