Еврокомисарят и кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел е подала официално

...
Еврокомисарят и кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел е подала официално
Коментари Харесай

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар. Фон дер Лайен я прие

Еврокомисарят и кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел е подала публично искане за овакантяване на поста си в изпълнителния орган на Европейски Съюз. Оставката ѝ е призната от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

В формалната позиция на институцията се показва, че повода за импортираната оставка е точно присъединяване на Габриел в договарянията за сформиране на държавно управление с първия мандат. Миналата седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов персонално разгласи кандидатурата ѝ за министър председател, а нейните опити да образува държавно управление към момента не престават.

Фон дер Лайен показва благодарности към еврокомисарката, която отговаряше по въпросите за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта.

" За три години и половина на тази служба тя способства доста за напредъка на целите на Комисията в тази област. Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното осъществяване на водещата ни стратегия за нововъведения " Хоризонт Европа ", за мощния подтик на нововъведенията и новосъздадените предприятия посредством Европейският съвет за нововъведения и за персоналната ѝ ангажираност за сполучливото осъществяване на Европейската година на младежта ", акцентира председателката на изпълнителния орган.

Тя е уверена, че " европейският опит " на Мария Габриел ще бъде " употребен ползотворно за страната "

Междувременно нейните отговорности ще бъдат краткотрайно поети от зам.-председателите на Европейска комисия Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас.

Миналата седмица стана ясно, че Габриел е излязла в неплатен отпуск в качеството си на еврокомисар, само че в този момент изцяло се разделя с поста. В известието на Европейската комисия няма конкретизиране дали ще стартира нова процедура България да излъчи нов еврокомисар. По принцип всяка държава-членка на Европейски Съюз има собствен представител в изпълнителното бюро на блока.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР