Еврокомисар Андрюкайтис: ЕС ще се бори срещу агресивната реклама на

...
Еврокомисар Андрюкайтис: ЕС ще се бори срещу агресивната реклама на
Коментари Харесай

Спираме да ядем боклуците на Европа

Еврокомисар Андрюкайтис: Европейски Съюз ще се бори против нападателната реклама на нездравословни храни, ориентирана към децата


Изграждаме инструментариум сега, с който можем да влияем против двойния стандарт при храните в Европа. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в понеделник след неофициално съвещание на Съвета на министрите на здраве-опазването в Европейски Съюз, което се организира в София. Инициативата е в границите на българското европредседателство.

„ Няма да позволим българският народ да яде по-лоша и по-некачествена храна от тази, с която се хранят хората в Западна Европа ”, безапелационен беше здравният министър.
 Ключови въпроси в здравния бранш бяха разисквани по време на на неофициално съвещание на Съвета на министрите на опазването на здравето, което се организира в НДК в София. Ключови въпроси в здравния бранш бяха разисквани по време на на неофициално съвещание на Съвета на министрите на опазването на здравето, което се организира в НДК в София.
След срещата той уточни, че обект на полемики са били здравословното хранене на децата, ефикасните и налични медикаменти, както и бъдещето и финансирането на опазването на здравето в Европейския съюз при избора на нов парламент и нова европейска комисия.

„ Разгледахме ролята на маркетинга във връзка с най-малките консуматори – децата, които най-лесно могат да бъдат манипулирани ”, съобщи Ананиев. Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис добави, че се работи за механизъм против натиска от страна на маркетинга по отношение на децата, изключително при храни с високо наличие на мазнини, захар и сол. „ Всички носим отговорността да пазим децата от нападателните маркетинг и реклами ”, безапелационен беше той.

„ Проведохме доста ползотворна позиция. Насърчително е това, че всички признаваме, фактът, че в случай че желаем децата да бъдат здрави – би трябвало да им се набави здравословна храна на налични цени. Те би трябвало да са за всички хора в Европа ”, сподели още Андрюкайтис.

По думите му на паневропейско равнище би трябвало да се подсигурява, че ще се употребяват инструментите за гарантиране на здравословна храна за нашите деца. „ За страдание няма единствено един единствен инструмент, който да направи това, става въпрос за набор от разнообразни похвати ”, добави еврокомисарят.

Министър Ананиев дефинира като потребен дебата по време на срещата за бъдещето на опазването на здравето в европейските политики. Разговорите по тематиката ще продължат на 22 юни, когато ще се организира постоянен съвет на министрите на опазването на здравето. В бъдещите срещи сред министрите обект на особено внимание е бъде и паралелният експорт на медикаменти.

Основен приоритет е младото потомство


 02-1-1 За България в качеството й на хазаин на европейското председателство, в региона на опазването на здравето здравословното хранене е главен приоритет, тъй като сме уверени, че бъдещето на конкурентна Европа е в младото, здравото и добре образовано младо потомство. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев при откриването на неофициалната среща на отрасловите министри в Европейски Съюз.

Политиките, свързани с лекарствените средства, изискват да се потърси баланс сред здравето на хората и търговията, добави още той.

Служители стачкуваха пред НДК


760 лева стартова заплата желаят от РЗИ-тата


Служители на районните здравни инспекции (РЗИ)  в страната  се възползваха от неофициалния съвет на здравните министри, с цел да изразят недоволството си от възнагражденията и метода на възнаграждение в бранша.

Те излязоха пред  постройката на  здравното министерство в понеделник с претенции за  стартови заплати от 760 лв. и за преустановяване на практиката за друго заплащане на чиновници от едни и същи длъжности.

Недоволството си показаха представители на десетки РЗИ с вярата да получат  обещаното увеличение  на заплатите им с 18% от 1 януари.

Черпим опит от Франция и Германия


Пресичаме недостига на медикаменти у нас


Законът за медикаментите се преразглежда

 02-2 “Паралелният експорт е разрешена активност, стига тя да не води до липса или недостиг на лекарствени артикули. Водих диалози по тематиката с министъра на Германия, с министъра на Франция, те имат доста положителни практики в това отношение, ще употребяваме техния опит ”. Това уточни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той напомни, че Комисията по опазването на здравето у нас ще прегледа последните промени на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с който, по думите му, ще се сътвори един надзорен механизъм, целящ да понижи казуса с недостиг или дефицит на лекарствени артикули в България.

Ананиев акцентира, че по тематиката за реимбурсиране на медикаментите има огромно разделяне сред страните в Европейски Съюз.

“Това, че клиничната оценка се прави на ниво Европейски Съюз, не значи, че тя не дава отражение върху ценообразуването и реимбурсирането на медикаментите. Нарушава се в избрана степен правилото на субсидиалност и пропорция, против което възразяват доста страни. Дебатът е доста огромен и надали ще се реши в границите на този парламент ”, уточни още Ананиев. По думите му има сделка сред страните да се сътвори работна група, която да предложи нов модел на оценка на здравните технологии, тъй като това касае финансовата резистентност на самите здравни системи. Сегашният модел лишава част от компетенциите на съответните системи, добави здравният министър.

Недоволство


5 лева за посоки желаят джипитата


Близо 70 души се събраха пред НДК

Джипитата упорстват потребителската такса да бъде обвързана с минималната работна заплата за страната и по този начин да стане 5.10 лева

По време на срещата на здравните министри от Европейски Съюз в София близо 70 персонални лекари от столицата се събраха пред НДК, с цел да изискат по-добри условия на труд. Общопрактикуващите желаеха понижаване на административната им тежест, както и отпадане на 24-часовото им разположение.

„ Не може да плащаш 1 лев и 32 стотинки и да искаш 186 дни достъп до доктор ”, считат лекарите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР