Евроизборите чукат на вратата, но голяма част от българите все

...
Евроизборите чукат на вратата, но голяма част от българите все
Коментари Харесай

За какво гласуваме на 26 май: Европа на нациите или нова...

Евроизборите чукат на вратата, само че огромна част от българите към момента не са наясно какъв тъкмо е смисълът на този избор. Повечето от тях обаче са решили да отидат до урните в неделя, въпреки претекстовете им да са много аморфни, а постоянно и нелогични. На въпроса „ Ще гласувате ли за Европейски парламент “ 57,5% от участвалите в допитването дават отговор позитивно. Близо половината от тях обаче са дейни по принцип и пуснат бюлетината по табиет, тъй като постоянно гласоподават /26,4%/. Останалите от " дейните " са разграничени на две - за 14,9% от пловдивчани претекстът е, че този избор е значим за България. Едва 16,2 ще гласоподават, тъй като считат, че изборите в неделя са значими за бъдещето на Европа. Активност от близо 60% естествено няма да бъде реализирана, тъй като в в сходни допитвания хората не са напълно откровени. Но пък има и изцяло откровени. Такива са 16,8% от участвалите в анкетата, които признават, че в никакъв случай не гласоподават, без значение какъв е предметът на вота. Други 17,2% са евроскептици и настояват, че няма да гласоподават, тъй като не виждат бъдещето на България в Европейски Съюз /отговор " Аз съм за BG Brexit " /. Има и хора, които няма да отидат до урните, тъй като датата на изборите им се коства несъответствуваща - съответствува с абитуриентските балове /3,1%/ или са възнамерявали пътешестване за дългия уикенд /5,2%/.

Като цяло

българите са все по този начин разколебани за изгодите от участието в Европейски Съюз.

Много от тях настояват, че европейските фондове и общият пазар по никакъв метод не са подобрили живота им и в случай че скъса със зависимостите и стандартите, които постанова Брюксел, българската стопанска система ще напредва доста по-бързо. Те не са задоволени от двойните стандарти в Европейски Съюз, огромната ножица в приходите сред най-богатите и най-бедните и считат, че еврофондовете вършат българския бизнес ленив и не задоволително съобразителен, а администрацията - корумпирана. Според огромна част от хората най-голямата изгода от участието в Европейски Съюз е това, че могат да вървят свободно на работа в чужбина. В поддръжка на тази теза цитират обстоятелството, че парите, които гурбетчиите изпращат на роднините си /над 4 милиарда лв. за 2018 г./ са повече от директните непознати вложения у нас. Всички тези хора, като самия Хенри Кисинджър, са комплицирани по въпроса кой в действителност ръководи Европа - Европейската комисия, Европейският парламент или Съветът на министрите, където заседават националните водачи на страните-членки. Според тях

в Брюксел се шири голяма администрация,

която на процедура пречи на бизнеса, а не го подкрепя. Всички евроскептици са за Европа на нациите и повече самостоятелност на обособените страни.

За 12 години участие обаче в България сме си отгледали и върли проевропейци. Повечето от тях са последователи на ГЕРБ и на дребните десни партии и доста по-малко на Българска социалистическа партия и патриотичните партии. Хората от тази група настояват, че изгодите от участието ни в Европейски Съюз са големи, тъй като едвам откакто влязохме в Европейски Съюз, на процедура скъсахме с комунистическата теория. Европейските фондове пък са ни помогнали да изградим нова инфраструктура, която е в основата на икономическия напредък. Много от тях отиват още по-далече, като упорстват, че Европа се нуждае от нови смели водачи, които да върнат в центъра на полемиката нуждата от основаване на действително настоящи общи европейски институции - войска, съд, прокуратура, разузнаване и така нататък В този смисъл ролята на Европейския парламент в действителност е основна, тъй като точно там ще се води сходен спор. Още преди 70 години испанският мъдрец Хосе Ортега-и-Гасет пророкува, че в случай че не се върне към общите полезности, които имаше през 18. век преди времето на огромните войни и омразата сред обособените нации,

Старият континент е жертван. За да е конкурентен на старите и нови огромни стопански системи в лицето на Съединени американски щати, Китай и гравитиращия към Русия геополитически кръг, спасението е само в общата европейска нация.

В този смисъл вотът в неделя е основен за бъдещето на Европа, въпреки от дебатите на симпатичните другояче български претенденти за Екологичен потенциал да не стана ясно защо тъкмо се борят те и за какво ние да гласуваме за тях. И изборът в едно изречение е - гласуваме за Европа на нациите или за бъдещето на европейската нация, в което и българите ще живеят като германците, със забележката, че ще би трябвало и да работят като тях.

Това пък прави изборите на 26 май извънредно значими и за бъдещето на управническото болшинство у нас, тъй като огромният и дребният брат в обединението са на двете противоположни страни на барикадата по основния европейски въпрос - повече власт за Брюксел или повече национална еднаквост. Ако в днешната българска политика въобще става дума за полезности и управнически стратегии...

Хенри Кисинджър постоянно е признавал силата на европейската дипломация, само че пръв откри и генетичната уязвимост на Европейски Съюз - роден с вродена дисторция, която не му разрешава да разбере какъв желае да бъде. Проблемът е, че в случай че желая да приказвам с Европейски Съюз, не знам на кого би трябвало да позвъня, споделяше огромният политик.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР