Евроинс диверсифицира продуктовото си портфолио, ускорява дигитализацията и подобрява корпоративното

...
Евроинс диверсифицира продуктовото си портфолио, ускорява дигитализацията и подобрява корпоративното
Коментари Харесай

ЕБВР придобива дял в Евроинс Иншурънс Груп

Евроинс диверсифицира продуктовото си портфолио, форсира дигитализацията и усъвършенства корпоративното ръководство

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) подписа съглашение с АД за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга - АД (), една от водещите самостоятелни застрахователни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ).

Европейска банка за възстановяване и развитие влага 30 млн. евро в посредством нарастване на капитала, а, мажоритарният притежател на застрахователната група, обезпечава спомагателен капитал в размер до 12 млн. евро.

Средствата ще бъдат употребявани за развиването и растежа на най-голямото дъщерно сдружение на групата -. Финансирането също по този начин ще поддържа активността и растежа на EИГ в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.

Анка Йоана Йонеску, шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за България, съобщи: “Тази инвестиция на Европейска банка за възстановяване и развитие ще играе основна роля за стабилността на застрахователния бранш и в това време ще обезпечи успокоение на клиенти, регулатори и снабдители.”

Марк Дейвис, районен шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за Румъния и България, добави: “Много сме удовлетворени, че си партнираме с Евроинс за разширение достъпа до висококачествени, съвременни и надеждни застрахователни услуги в Румъния и района. Щастливи сме също, че редом с това работим дружно с румънската Комисия за финансов контрол (ASF) за обезпечаването на система за пряк сетълмент, която ще е от изгода както за клиентите, по този начин и за целия осигурителен бранш в Румъния”.

Европейска банка за възстановяване и развитие е сътрудник на ASF в създаването на нови регулации за ръководство на процеса по предявяване на застрахователни искания в автомобилното обезпечаване в Румъния. Целта е да се подкрепи основаването на по-справедлива система за всички участници - клиенти, сервизи и застрахователи, като в това време се предизвиква интереса на по-големите световни застрахователи и се притегля капитал в бранша.

Кирил Бошов, основен изпълнителен шеф на ЕИГ и ръководител на управителния съвет на Еврохолд, съобщи: “Радваме се да посрещнем една от главните интернационалните финансови институции - Европейска банка за възстановяване и развитие, като акционер в ЕИГ. Участието на банката ще усили в допълнение платежоспособността и растежа на групата ни на пазарите, които са приоритет както за нас, по този начин и за Европейска банка за възстановяване и развитие. Инвестицията се осъществя във значим миг за най-голямото сдружение в застрахователния холдинг - Евроинс Румъния. Тя е основен детайл в капитализацията на румънското ни дъщерно сдружение, в което ЕИГ влага над 300 млн. леи през миналите 12 месеца. По този метод Евроинс Румъния ще продължи развиването си като добре капитализиран, новаторски, потребителски насочен и диверсифициран осигурител на предизвикателния локален пазар”.



Инвестицията на Европейска банка за възстановяване и развитие в също по този начин ще способства за възстановяване на корпоративното ръководство, цифровизация и диверсификация на продуктовото портфолио на застрахователната компания в посока - от наложителните автомобилни застраховки към здравни и имуществени такива, както и полици, свързани със злополуки и пожари.

Европейска банка за възстановяване и развитие е основен вложител в българската стопанска система като главен неин фокус е подобряването на конкурентоспособността на локалния бизнес в страната и чужбина. Инвестициите на банката са ориентирани към финансирането на съвременна и устойчива инфраструктура, както и в развиването на финансови артикули и финансовите пазари с оглед проектите на България за приемане на еврото. Досега Европейска банка за възстановяване и развитие е вложила 4 милиарда евро в българската стопанска система, подкрепйки близо 270 плана.

Европейска банка за възстановяване и развитие е една от институциите, които осигуриха финансиране на за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.



Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР