Еврогрупата потвърди приключването на третата, последна програма от спасителния план

...
Еврогрупата потвърди приключването на третата, последна програма от спасителния план
Коментари Харесай

Еврогрупата: Финансовата криза в Гърция приключи

Еврогрупата удостовери приключването на третата, последна стратегия от избавителния проект за Гърция, заяви ръководителят й Марио Сентено след 6-часовата среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург.

Финансовата рецесия в Гърция, траяла 8 години, завърши, разгласи еврокомисарят по стопанската система Пиер Московиси.

Няма да има спомагателни стратегии. Приехме пакет от ограничения за облекчение на гръцкия дълг, като удължихме с 10 години периода за погасяване на заемите към Европейския фонд за финансова непоклатимост, съобщи Сентено. 10-годишен гратисен интервал е утвърден и за лихвите по тези заеми.

Финансовите облекчения се отнасят за заеми на обща стойност 96,6 милиарда евро, съобщи шефът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг.

Споразумението разрешава на Гърция да излезе от опеката на кредиторите и още веднъж да се финансира сама на пазарите. Преговорите се проточиха, защото Германия продължи да се опълчва на облекчаването на гръцкия дълг, който остава на най-високото равнище в Европейски Съюз (180% от нейния БВП).

Удължаването на периода за връщане на дълга към европейските кредитори се счита за нужното дефинитивно облекчение, с цел да се подсигурява доверието на финансовите пазари към Гърция. Споразумението включва и заплащането на последния транш от помощта - към 15 милиарда евро. По думите на Реглинг 5,5 милиарда от транша са за обслужване на гръцкия дълг, 9,5 милиарда би трябвало да обезпечат ликвидния запас на страната до края на 2020 година

Директорката на МВФ Кристин Лагард леко охлади оптимизма, като съобщи, че в дълготрайната вероятност на Еврогрепата и валутния фонд остава загрижеността за способността на Гърция да обслужва дължа си. Затова ще продължи мониторингът на Атина и ще бъдат взети спомагателни ограничения за поддръжка, в случай че се наложи.

Гърция излиза от програмата през август с ликвиден запас от 24,1 милиарда евро, задоволителни за обслужването на държавния й дълг през идващите 22 месеца, заяви Еврогрупата тази заран.

След това Атина ще бъде под наблюдението на европейските структури по доста по-строги правила от тези, въведени в предишното за Португалия, Кипър или Ирландия.

Досега Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от своите кредитори, еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), разпределени в три пакета, които би трябвало да върне през идващите 25 години. Срещу това Атина се задължи да направи мъчителни промени и одобри над 150 закона и наредби.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт доближи 1,4% през 2017 година и се чака да се усили в допълнение през тази година (1,9%) и през идната година (2,3%). В същото време Гърция към този момент има бюджетен остатък от 0,8%, откакто през 2009 година дефицитът беше 15,1%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР