Евродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с

...
Евродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с
Коментари Харесай

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Имаме голям напредък по отношение на контрола на антибиотиците

Евродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и страните членки с апел за ограничение на продажбата на антибиотици от медицински експерти в региона на хуманната или ветеринарната медицина и за унищожаване на всички тласъци за предписването на антибиотици в Европейски Съюз. В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „ за “ против 12 „ срещу “ и 36 гласа „ въздържал се “, евродепутатите настояха, че вярна и рационална приложимост на антимикробни средства е от значително значение за ограничение на възникването на антимикробна устойчивост (АМР), която се популяризира в опазването на здравето, отглеждането на животни и аквакултурите.

Защо България продължава да бъде единствената страна в Евросъюза без Национална стратегия по антибиотична устойчивост?  

Експертно мнение по казуса изрази проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" През последните 15 години е реализирано доста във връзка с антибиотиците. Рязко понижа самолечението, контролът се усъвършенства доста. Педиатрите се научиха да разчитат на микробиологията и да заобикалят даването на антибиотик. 

" Сега на европейско равнище нашата страна евентуално ще бъде показана единствено от ветеринари, тъй като нашият център не получи поддръжка. В нашата страна ветеринарите взеха ограниченията, изисквани от Европейска комисия и не се дават никакви антибиотици за струпване на животинска маса. Това е доста значима стъпка. 

Дълго време при вирусни инфекции се даваше антибиотик. При грип също не се дава антибиотик, само че при затруднения като бактериални инфекции това се прави. Важно е също да се предписват верните антибиотици ", сподели още проф. Кантарджиев.

 В звуковите файлове можете да чуете цялото изявление на В.Николова, както и анкетата на Г.Хрисчева за отношението към антибиотиците.

 
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР