Евродепутатите призовават ЕС да признае достъпа до достойни жилища на

...
Евродепутатите призовават ЕС да признае достъпа до достойни жилища на
Коментари Харесай

ЕП: Достъпът до подходящо жилище следва да бъде основно европейско право

Евродепутатите приканват Европейски Съюз да признае достъпа до почтени жилища на налични цени като използвано главно право на индивида и да упорства за ограничения за унищожаване на бездомността, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

В резолюцията, призната с 352 гласа "за ", 179 "против " и 152 гласа "въздържал се " в четвъртък, се показва, че достойното жилищно настаняване включва достъп до чиста и висококачествена питейна вода, подобаващи санитарни и хигиенични уреди, както и свързване с канализационните и водните мрежи.

Правото на уместно жилищно настаняване е главно право на индивида, което следва да бъде заложено в националното и европейското право, споделят евродепутатите. На ниво Европейски Съюз би трябвало да бъдат въведени минимални наложителни условия за здравословни домове, които включват качество на въздуха в затворени пространства и са в сходство с насоките на Световната здравна организация СЗО, декларират евродепутатите. Те също по този начин приканват Комисията и страните членки да дадат приоритет на намаляването на излъчванията и да покачат енергийната успеваемост посредством саниране на жилищата.

В доста страни от Европейски Съюз процентът на бездомността се е нараснал през последното десетилетие в резултат на възходящите жилищни разноски и съкращаването на обществени стратегии и компенсации. В резолюцията се повтаря предходният апел на Парламента за общоевропейска цел за слагане на завършек на бездомността до 2030 година Освен това би трябвало да се запазят изключителните ограничения за попречване на бездомността и за отбрана на бездомните хора по време на рецесията с COVID-19 - по-специално мораториуми върху отстраняването от парцел и спирането на енергоснабдяването, както и даването на краткотрайно жилищно настаняване.

Евродепутатите също по този начин приканват страните членки и районните и локалните органи да вкарат правни разпореждания за отбрана на правата на наемателите и жителите на лични жилища. Жилищата се смятат за налични, в случай че оставащият бюджет на жителя е задоволителен най-малко за покриване на други основни разноски. Въпреки че този предел понастоящем е избран на 40 %, повече от една четвърт от европейските наематели в търговски жилища изразходват по-висок % от приходите си за покриване на наем, като междинните цени на наеми не престават да порастват.

В умозаключение, евродепутатите показват, че експанзивният напредък на краткосрочното ваканционно отдаване чартърен води до унищожаване на жилища от пазара и повишаване на цените, което може да затрудни доста живота в градските и туристическите центрове.

Докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелените/ЕСА, Нидерландия) съобщи: "Европейските правила постоянно по-успешно пазят облагите, генерирани от жилищния пазар, в сравнение с хората, които се нуждаят от покрив над главата си. Необходимо е Европейски Съюз да ускори дейностите си и да употребява всички налични принадлежности, с цел да извърши работата си дружно с страните членки. Докладът предлага съответни решения за предприемане на дейности на всички нива. Можем да решим жилищната рецесия, в случай че желаеме, и можем да сложим завършек на бездомността до 2030 година "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР