Евродепутатите призовават държавите членки да защитават и допълнително да подобряват

...
Евродепутатите призовават държавите членки да защитават и допълнително да подобряват
Коментари Харесай

Без ДДС за дамски превръзки и тампони, настоя ЕП

Евродепутатите приканват страните членки да пазят и в допълнение да усъвършенстват половото и репродуктивното здраве и права на дамите в отчет, признат в четвъртък. С 378 гласа „ за “, 255 гласа „ срещу “ и 42 гласа „ въздържал се “, институцията  заявява, че правото на здраве, по-специално полово и репродуктивно здраве и права, е значителен детайл на правата на дамите и равенството сред половете. То по никакъв метод не може да бъде отслабено или отнето.

Продуктите за менструална хигиена са съществени артикули от първа нужда. Евродепутатите изтъкнаха негативните последствия от така наречен „ налог тампон “ върху равенството сред половете и приканват страните членки да се възползват от гъвкавостта, въведена с Директивата за Данък добавена стойност, и да ползват освобождение или нулева ставка на Данък добавена стойност за тези значими съществени артикули. Те също по този начин желаят от страните от Европейски Съюз да се оправят с бедността по повод с менструацията, като дават безвъзмездни артикули за месечния цикъл на всички, които се нуждаят.

Освен това Парламентът изисква от страните от Европейски Съюз да обезпечат повсеместен достъп до набор от висококачествени способи и консумативи за контрацепция, съвещания за фамилно обмисляне и информация по отношение на контрацепцията.

Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че някои страни членки към момента имат мощно рестриктивни закони, забраняващи абортите, с изключение на при строго избрани условия, принуждаващи дамите да търсят противозаконни аборти или да износят до край бременността си против тяхната воля, което съставлява нарушаване на техните човешки права. Те упорито приканват всички страни членки да обезпечат повсеместен достъп до безвреден и легален аборт и подсигуряват, че абортът по искане е легален в интервала на ранна бременност и по-късно, в случай че здравето на бременното лице е в заплаха.

В същото време Парламентът предизвиква страните членки да подсигуряват, че половото обучение се преподава всеобхватно на децата в началните и междинните учебни заведения, защото това ще допринесе за понижаване на половото принуждение и тормоз.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР