Евродепутатите приеха резолюция, в която казват, че са готови да

...
Евродепутатите приеха резолюция, в която казват, че са готови да
Коментари Харесай

Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие

Евродепутатите одобриха резолюция, в която споделят, че са подготвени да подхващат правни дейности против Европейската комисия поради бездействието й по отношение на използването на инструмента за обвързване на бюджета на Европейски Съюз с върховенството на закона.

Рискът от корист с бюджета на Европейски Съюз в страните членки е повишен, а обстановката в региона на върховенството на закона се утежнява, акцентират евродепутатите и разпореждат на ръководителя Давид Сасоли да призове Комисията най-късно в период от две седмици от приемането на актуалната резолюция, да " извърши отговорностите си " по новия правилник.

За да бъде квалифициран, " в това време Парламентът неотложно стартира нужната подготовка за възможни правосъдни производства против Комисията според член 265 от Договор за функционирането на Европейския съюз.

Членовете на Екологичен потенциал упорстват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушавания на правилото на правовата страна в някои страни членки, които съществено заплашват справедливото, законосъобразно и независимо систематизиране на средствата на Европейски Съюз. Тя следва да употребява всички нужни принадлежности, в това число процедурата, планувана в член 7 от Договора за Европейски Съюз, рамката за правилата на правовата страна и процедури за нарушавания, за справяне с продължаващите нарушавания на демокрацията и главните права в Европейски Съюз, в това число офанзивите против свободата на медиите и публицистите, както и свободата на сдружаване и събранията.

Регламентът за обязаност с условия в региона на върховенството на закона, предопределен да пази средствата на Европейски Съюз против възможна корист от страна на държавните управления на страните от Европейски Съюз, влезе в действие на 1 януари 2021 година При новите правила, обаче, не са препоръчани съответните ограничения.

Европейският съвет изиска от Комисията да забави използването им, тъй че страните членки да могат да го оспорят пред Съда на Европейски Съюз (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може създаде съответни насоки за използване.

В резолюция, призната през март 2021 година, Европейският парламент още веднъж посочи, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно деяние, и дефинира 1 юни като краен период за приемането на насоките. Евродепутатите също по този начин желаеха от Комисията да се съветва с Парламента преди тяхното приемане. На съвещание на парламентарна комисия на 26 май Европейска комисия уточни, че има намерение да се съветва с Парламента през първата половина на юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР