Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването

...
Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването
Коментари Харесай

Евродепутатите единодушно поискаха България в Шенген до края на 2023 г.

Евродепутатите от Комисията по петициите приканиха Съвета да утвърди присъединението на България и Румъния към Шенген до края на 2023 година, оповестява БГНЕС. Резолюцията беше призната във вторник с 25 гласа „ за “, 0 гласа „ срещу “ и 0 гласа „ въздържал се “.

В нея депутатите от Комисията приканват Съвета да гласоподава до края на годината в интерес на приемането на двете страни в Шенгенското пространство, като се има поради, че те към този момент са изпълнили нужните условия за приемане.

Евродепутатите показват страдание за решението на Съвета от 8 декември предходната година да отхвърли присъединението на двете страни, „ без да показа никаква правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “. Според тях едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейския съюз по-силен.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, съставлява значима социална и икономическа тежест за бизнеса и популацията на двете страни, акцентират членовете на Европарламента.

Посочва се, че жителите на двете страни са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични компликации и спомагателни разноски при пътешестване или осъществяване на стопанска активност в чужбина спрямо техните сътрудници в Шенген.

Като означават времето за очакване на граничните пунктове, от Екологичен потенциал означават, че закъсненията, с които се сблъскват българите и румънците, могат да продължат от няколко часа до даже дни – спрямо 10 минути без надзор на вътрешните граници – което утежнява изискванията на труд на водачите на камиони.

Припомняме, през декември предходната година участието на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна единствено от Австрия, а единомислещо от януари Хърватия стана пълновръстен член на зоната за свободно напредване.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Искания на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже изиска построяването на нова ограда по границата с Турция, което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това беше октомври.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР