Eвродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в ЕП Андрей Ковачев, Андрей

...
Eвродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в ЕП Андрей Ковачев, Андрей
Коментари Харесай

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС в писмо до ЕП и ЕК: Служебният кабинет действа като предизборен екип на президента

Eвродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в Екологичен потенциал Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов изпратиха писмо до своите сътрудници и до еврокомисарите, в което декларират, че служебното държавно управление работи като избирателен екип на президента Румен Радев за идните през есента избори за държавен глава.

" Методите, които употребяват, са същите като тези, употребявани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си съперници ", акцентират те.

В писмото евродепутатите декларират, че употребяваният от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков израз " някогашни хора “ е бил използван от комунистическия режим за обозначаване на съперниците му, които са били изпратените в трудови лагери или на гибел.

Евродепутатите показват терзания от назначената от Рашков за шеф на кабинета му Елена Фичерова, за която настояват, че е обвързвана с хазартния необут Васил Божков и считат, че е допустимо да има зависимости сред Божков и кабинета на президента Румен Радев.

В писмото те показват и опасността на министър Рашков, че би уволнил публицисти след направено с него изявление по една от малките екрани.

Ето и цялостния текст на писмото:

Скъпи сътрудници,
Бихме желали да представим на Вашето внимание някои доста тревожни събития от България. В момента в страната има служебно държавно управление, номинирано от прокремълския президент Румен Радев. Основната цел на служебното държавно управление е да провежда почтени и транспарантни парламентарни избори на 11 юли. За страдание, вместо това, служебното държавно управление работи като избирателен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които употребяват, за жалост, са същите като тези, употребявани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си съперници.
В телевизионно изявление от 28 май министърът на вътрешните работи - Бойко Рашков, направи няколко заплашителни забележки, обръщайки се към своите съперници и публицисти:
„ Чувам нагли изявления от някогашни хора, може би ние би трябвало да осветим някой. “
„ Бивши хора “ беше изразът, употребен от комунистическия режим в България за обозначаване на съперниците на комунистическата тирания - всички царски офицери, юристи, учители, духовници, притежатели на предприятия, търговци и производители, дипломати и някогашни политици. „ Бившите хора “ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт; от време на време в това число някои от членовете на техните фамилии.
Рашков назначи на 12 май за шеф на кабинета си госпожа Елена Фичерова - лице, обвързвано с Васил Божков - хазартен олигарх, който сега се крие в Дубай, откакто в България бяха повдигнати 19 обвинявания против него. Г-н Божков има политически упоритости и ще взе участие в идните парламентарни избори. Това последно предопределение на госпожа Фичерова породи удивление и терзания, че може да има връзки и зависимости сред настоящето служебно държавно управление на президента Румен Радев и бизнесмена-олигарх Божков.
Това не е първото сходно изказване на господин Рашков. В един от първите дни на назначението си той разяснява, че „ в случай че бях притежател на телевизионния канал bTV, щях да уволня двамата публицисти “. Причината за тази забележка беше, че по-рано денем, по време на изявление за гореспоменатия ефирен канал, господин Рашков е бил задаван същия въпрос неведнъж, защото не е дал директен отговор на него. Г-н Рашков стартира професионалната си кариера като следовател по време на комунистическия режим в България и е известно, че употребява някои от методите, научени по-рано в кариерата му в по-ново време - осъществяване на извънредно дълги разпити (над десетки часове); опит за манипулиране на разкази на очевидци за събития.
Освен това едно от първите дейности на държавното управление беше уволнението на шефа на Държавната организация за национална сигурност, прочут с сполучливата си интервенция по разтрошаване на съветска шпионска мрежа в страната. Във всяка народна власт участниците в такава интервенция ще бъдат почетени за техния принос в отбраната на националната и европейската сигурност. Днес в България ги уволняват.
Излишно е да споделям, че сходни мнения и цялостна настройка нямат място в нашето време и възраст, изключително от министър на вътрешните работи. Това е милиционерска изразителност, която е трайно вкоренена в съзнанието на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и Държавна сигурност преди 1989 година Повторното появяване на такава изразителност е скандално - освен звучи като опасност от връщане към един от най-мрачните интервали от историята на България; това е и извънредно мъчително увещание на фамилиите на всички, които са били жертви на комунистическия режим за осъществените от тях несправедливости и закононарушения. Служебното държавно управление на президента Радев употребява едни от най-страшните техники на комунистическия режим - популяризира неистини, дезинформация и закани, с цел да изплаши своите съперници.
Ще продължим да следим обстановката и да Ви осведомяваме съответно.
Оставаме на ваше разположение за спомагателни информации.
Българската делегация на ЕНП ГЕРБ / СДС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР