Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските

...
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските
Коментари Харесай

След побоя в Скопие - евродепутатите от ГЕРБ-СДС искат остра реакция от европейските лидери

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС желаеха остра реакция от водачите на европейските институции след побоя в Скопие на български жители преди футболната среща сред “Левски ” и “Шкупи ”.

 

В отворено писмо, адресирано до Председателя на Екологичен потенциал Роберта Мецола, на Европейска комисия Урсула хон дер Лайен, до еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и до ръководители на парламентарни комисии в Екологичен потенциал, евродепутатите излагат обстоятелствата към случая в Скопие, като акцентират, че това са съществени нарушавания на правата на индивида подбудени от ненавист и осъждат агресивното отношение към българите.

Евродепутатите считат, че това отношение не е резултат на футболни страсти и пристрастености, каквито не са изключение по време на спортни надпревари, а главната причина за експанзията е непрекъснатото нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от университетските среди там.

 

“Ние установяваме, че политиката на ненавист към България, която от доста години водят политици в Р Северна Македония е поразила към този момент и доста от жителите ” се споделя в писмото. В текста се напомнят редица набези над български културни клубове в Северна Македония, набези над жители с българско съзнание, недопускането на българска делегация - в това число доктор Андрей Ковачев - в страната.

“С огромна паника ние Ви обръщаме внимание на обстоятелството, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е установен в отчети на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент към този момент е минал в дейности подбудени от ненавист към България и българите ” пишат евродепутатите.

 

И прибавят: “Това отрицателно отношение към европейска България и дискриминирането на македонските българи в Р Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята отрицателни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия. ”

Инцидентът отпреди няколко дни демонстрира ескалацията на антибългарската политика, която от доста години водят политици в Р Северна Македония и която към този момент е поразила и доста от жителите.

“Езикът на омразата по отношение на европейска България и българите, както и експанзията провокирана от ненавист, не са европейски полезности ”, напомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР