Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан

...
Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан
Коментари Харесай

ЕП поиска разследване на ”Азербайджанската пералня”

Евродепутатите осъждат разкритията за „ Азербайджанската перачница “ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да въздействат на европейския развой на взимане на решения посредством противозаконни средства.

Това се споделя в резолюция, призната в сряда с 578 гласа „ за “ против 19 „ срещу “, при 68 "въздържал се “.

Евродепутатите прибавят, че Европейският парламент би трябвало да проверява и одобри съществени ограничения за попречване на сходни корупционни практики, които подкопават престижа и легитимността на работата му.

В тази връзка Брюксел прикани за приемане на листата "Магнитски “ . В този лист са имената на 32 съветски публични лица, виновни за гибелта на юриста Сергей Магнитски. Брюксел желае този лист да бъде признат допустимо най-скоро и да се наложат наказания против тези лица.

"Корупцията е една от най-пренебрегваните аргументи за нарушение на човешките права и Европейският съюз би трябвало да насърчава интернационалното съдействие за битка с нея ", написа в известието на Европарламента. "След „ Люкс лийкс “, "Панама лийкс “, съветските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира оттатък държавните граници и има трагични последствия за политически решения.

Чрез този отчет ние призоваваме за поддържането на допустимо най-високите стандарти на нравственос и бистрота в интернационалните и националните органи, както и Европейски Съюз да сътвори правна рамка за въздържане на всяка форма на корупция и машинация “, съобщи докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).

Името на българският представител в Европейската банка за възобновяване и развиване Калин Митрев бе забъркано в в следствие на лондонския вестник "Гардиън ", че е част от огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан са плащали на политици и публицисти в лобистка акция за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Митрев е брачен партньор на генералния шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Британската медия назовава схемата "Азербайджанската пералня ". Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске ", "Гардиън " и други медии. В изявленията се споделя, че Митрев е получил най-малко 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската компания "Авуар " (Avuar Co).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР