Евродепутатите искат за самолетите, които обслужват линии, стигащи извън пределите

...
Евродепутатите искат за самолетите, които обслужват линии, стигащи извън пределите
Коментари Харесай

ЕП: Самолетите да плащат екотакси само, когато летят в рамките на ЕС


Евродепутатите желаят за самолетите, които обслужват линии, стигащи отвън рамките на Европейския съюз, да не заплащат екотакси. Членовете на Екологичен потенциал поддържат изключването на интернационалните полети от системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, оповестиха от Страсбург. Ако концепцията бъде призната, европейските самолетни компании ще заплащат за изхвърлените нездравословни газове единствено в небето на Общността. Идеята на евродепутатите обаче е тази дерогация да бъде годна единствено до края на 2020 година

В очакване на международна скица за компенсиране на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) от въздушния превоз евродепутатите от комисията по околна среда удължиха периода на освобождението от възнаграждение на излъчвания при интернационалните полети.

От 1 януари 2021 година авиационният бранш би трябвало да получава гратис единствено половината от квотите си за съдебна техническа експертиза при 85% през днешния ден. Комисията по околна среда в Екологичен потенциал упорства също по този начин страните членки да заделят приходите от търговията с квоти за излъчвания за политики в региона на изменението на климата. Европейската комисия ще би трябвало да изготви отчет за основаването на цялостната скица в границите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) и в случай че е належащо, да предложи изменение, анулация или удължение на освобождението.

"Разумно е да удължим периода на освобождението за интернационалните полети от и до Европейски Съюз, до момента в който се реализира по-голяма изясненост по отношение на схемата на ИКАО. За разлика от Европейската комисия обаче смятам, че това освобождение би трябвало да бъде лимитирано във времето, с цел да бъдем сигурни, че схемата за компенсиране и понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в интернационалната авиация (CORSIA) ще реализира задачите си ", сподели докладчикът и евродепутат от Англия Джули Гърлинг. "Авиацията е виновна за 1,3% от световните излъчвания на CO2 и този % ще се усили доста през идващите десетилетия, в случай че не бъдат подхванати ефикасни дейности. Европейски Съюз към този момент има водеща роля при решаването на този проблем и не би трябвало да оставяме темпото да отслабва. Като докладчик за фаза IV на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания съм наясно, че авиационният бранш би трябвало да поеме своя обективен дял от отговорността за намаляването на излъчванията ", добави тя.

Законодателното предложение беше признато с 57 гласа "за ", против 3 "против " и 6 "въздържал се ". То ще бъде гласувано в пленарна зала през септември в Страсбург.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР