Евродепутатите гласуваха окончателния вариант на мерките за защита на потребителите

...
Евродепутатите гласуваха окончателния вариант на мерките за защита на потребителите
Коментари Харесай

Вече няма да взимаме кредит толкова лесно

Евродепутатите гласоподаваха окончателния вид на ограниченията за отбрана на потребителите от задължения по кредитни карти, овърдрафт и несъответствуващи заеми, заяви пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

 

Новата инструкция по отношение на потребителските заеми, която към този момент беше контрактувана сред договарящите от Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз през декември 2022 година, има за цел кредитните пазари да действат безпрепятствено, като в същото време се подсигурява високо ниво на отбрана на потребителите. Законодателството, което ще обгръща контракти за заем в размер до 100 000 евро, беше признато с 608 гласа " за ", 8 " срещу " и 15 " въздържал се ".

 

Държавите членки ще изискват от кредитора, преди да подписа контракт за заем, да направи задълбочена оценка на кредитоспособността на потребителя, която е в негов интерес и да предотврати практиките на безконтролно кредитиране и свръхзадлъжнялост. При оценката следва да се ревизира способността на потребителя да извърши отговорностите си.

 

Евродепутатите осигуриха мярка, която пази боледувалите от рак лица, кандидатстващи за заем, за който се изисква застраховка, при която те имат " правото да бъдат забравени " след подобаващ интервал от време, тъй че предходното им заболяване да не се отрази на застрахователните проценти.

 

Небанковите кредитори и кредитните медиатори (с изключение на микропредприятията и дребните и междинни предприятия) ще подлежат на развой на утвърждение, както и на регистрация и контрол от страна на националните самостоятелни органи.

Кредитната реклама постоянно би трябвало да съдържа ясно и сложено на видно място предизвестие, че заемането на пари коства пари. Евродепутатите съумяха също по този начин да включат ограничения, като да вземем за пример таван на таксите, с цел да се предотвратят злоупотреби и да се подсигурява, че потребителите не могат да бъдат таксувани с несъразмерни лихвени проценти, годишни лихви или такси по заеми или общите разноски по заемите.

Тъй като овърдрафтът и превишаването на заемите стават все по-често срещани и скъпи форми на кредитиране, тези финансови артикули ще бъдат контролирани, с цел да се увеличи отбраната на потребителите и да се избегне свръхзадлъжнялост, написа pariteni.bg.

 

Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват, че потребителите имат право да се откажат от контракта за заем без причина в период от 14 дни. Потребителите ще имат право на предварително погасяване и да понижат общите разноски по заема си.

 

Директивата влиза в действие на двадесетия ден след публикуването в Официален вестник на Европейски Съюз. След това страните членки ще разполагат с 2 години, с цел да одобряват нужните закони и административни разпореждания, и 3 години, с цел да я приложат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР