Евродепутати, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския

...
Евродепутати, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския
Коментари Харесай

Евродепутати са се обърнали към ЕК заради парк Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати, представляващи седем разнообразни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и риболовство Кармену Вела, с което показват своята угриженост за обстановката в две български предпазени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле, оповестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".
В писмото си евродепутатите желаят от Европейска комисия да стартира наказателна процедура против българското държавно управление за обилни нарушавания на законите на Европейския съюз, по-специално на екологичното законодателство, в това число неспазване на отговорностите по Натура 2000 в Национален парк Пирин и Кресненското дефиле. Писмото е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска национална партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица – Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и директната демокрация).
От " За да остане природа в България " поддържат безапелационната си позиция, че с отношението си към парк " Пирин " и Автомагистрала " Струма " българското държавно управление нарушава европейското право. Измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин плануват по-нататъшно строителство и сечи в Натура 2000, споделят природозащитниците, визирайки измененията от края на предходната година. Според държавното управление обаче в 48-те %, за които природозащитниците настояват, че се отварят малки врати за строителство, става въпрос единствено за разрешение за водохващания на питейна вода, а не за машини за правене на сняг.
" Българското държавно управление желае да разреши нови градежи в Пирин без оценка съгласуемост или стратегическа екологична оценка, изисквана както от Директивата на Европейски Съюз за местообитанията, по този начин и от Директивата за стратегическа екологична оценка ", е позицията на природозащитниците, изразена и от въпросните евродепутати пред Европейска комисия.
По отношение на Кресненското дефиле и строителството на Автомагистрала " Струма ", тезата е, че неотдавнашно решение на Върховен административен съд не е спряло осъществяването на проектите за градеж, които съставляват непосреден риск за неповторимата флора и дивата природа и нарушават природозащитните наставления на Европейски Съюз. Крайно време е Европейската комисия да се намеси, с цел да подсигурява, че цялата автомагистрала ще бъде издигната отвън Кресненското дефиле, написа в писмото. В момента се работи по проект, съгласно който в едната посока Автомагистрала " Струма " минава през дефилето, а в другата - през планината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР