Eвродепутати обявиха, че ще дадат Европейската комисия на Съда на

...
Eвродепутати обявиха, че ще дадат Европейската комисия на Съда на
Коментари Харесай

Размразената помощ за Унгария: Евродепутати ще дадат Европейската комисия на Съда на ЕС

Eвродепутати оповестиха, че ще дадат Европейската комисия на Съда на Европейски Съюз поради нейното решение да размрази 10 милиарда евро за Унгария през декември с претекста, че страната е прокарала закон за правосъдната промяна, с който е укрепила нейната самостоятелност, съобщи БНР.

Премиерът Виктор Орбан напусна съвещанието на европейските водачи, с цел да даде опция да се гласоподава началото на договаряния с Украйна за присъединението й към Европейски Съюз.

" Г-жо фон дер Лайен, вие се оставихте да бъдете изнудвана. Дадохте 10 милиарда евро на Орбан, с цел да отиде до тоалетната. Това ще ощети в допълнение върховенството на закона ", изрази рецензии в пленарната зала в Страсбург евродепутатът от " Обнови Европа " Мориц Кьорнер.

Той добави, че решението на Комисията ще бъде отнесено до Съда на Европейски Съюз, както и че против нея ще бъде проведен избор на съмнение в Европейския парламент. Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен алианс Тинеке Стрик акцентира, че съгласно специалистите Унгария не е изпълнила изискванията за топене на средствата и още:

" Решението на Комисията да размрази средства от кохезионния фонд не се базираше на обстоятелствата в Будапеща, а на политиката в Брюксел. Решението на Комисията да потуши ветото на Орбан коства на Европейски Съюз доста повече от 10-те милиарда евро, а точно доверието в него. Това деяние ще бъде взето поради от Народното събрание при гласуването на новата Комисия. Искам да кажа също, че ще се забележим в съда ".

" Орбан продава нашите ползи, блокира Европа, изнудва всички нас. Става дума за екзистенциалните ползи на континента. Който го прави в този момент, ще го прави и в бъдеще ", сподели евродепутатът от същата група Сергей Лагодински. Повечето оратори настояха да бъде отнето и правото на глас на Унгария в Съвета на Европейски Съюз и възроптаха против това, че председателката на Комисията не е останала в Европарламента до края на дебатите.

Резолюцията по въпроса ще се гласоподава на следващия ден.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР