Евродепутати гласуват днес заем от 35 млрд. евро за УкрайнаЕвропейски

...
Евродепутати гласуват днес заем от 35 млрд. евро за УкрайнаЕвропейски
Коментари Харесай

Евродепутати гласуват днес заем от 35 млрд. евро за Украйна

Евродепутати гласоподават през днешния ден заем от 35 милиарда евро за Украйна
Европейски заем от 35 милиарда евро за Украйна разискват евродепутатите във втория ден от пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Очаква се той да бъде гласуван по-късно през днешния ден. Средствата са част от по-широкия проект на Г-7
за даване на финансова поддръжка на страната, възлизаща на до 45 милиарда евро, оповестява Българска телеграфна агенция.
Заседанието тази заран стартира при полузпразна зала с отчет на еврородепутатката Карин Карслбро от групата „ Обнови Европа “ (Renew Europe) за основаване на механизъм за съдействие по заемите
за Украйна и за даване на изключителна макрофинансова помощ на Украйна.
„ От първия ден на войната, стартирана от Владимир Путин, е ясно, че Русия ще би трябвало да заплати за всички вреди, нанесени на Украйна и за възобновяване на бъдещето на Украйна. Но до този миг това към момента не може да стане. Затова има решение за потребление на замразени съветски активи “, съобщи тя от трибуната и настоя, че Украйна се нуждае от незабавна и неотложна финансова помощ.
Карин Карслбро изрази мнение, че е належащо структурирането на тази помощ.
„ Нашият либерален дълг е да правим инспекция върху всичко това, което е планувано в механизма за съдействие по заемите за Украйна “, добави тя.
„ Изправени сме пред тест на европейската взаимност.
Това не е за първи път, нито за финален. Ние се състезаваме с времето. За американците беше проблем нашият шестмесечен цикъл за възобновяване на глобите. Целта е да използваме приходите от съветските активи, държани от европейски банки “,
разяснява на собствен ред Януш Левандовски от Европейската национална партия.
Европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс изрази мнение, че Европейски Съюз и неговите страни членки дават най-голямата финансова помощ на Украйна и я поддържат още през цялото време на войната.
„ До момента поддръжката се показва в над 120 милиарда евро.
Но спомагателна финансова поддръжка е извънредно значима. МВФ счита, че финансирането може да доближи 41,5 милиарда $ през 2025 година Шест и половина милиарда повече,
в сравнение с беше планувано “, означи политикът пред евродепутатите.
Той изясни, че механизъм, който ще бъде основан, е инструмент за събиране на облагите от съветските активи, които да бъдат предоставени на Украйна за възобновяване на заемите на страните от Г-7 и на другите страни, които биха желали да се причислят към тази самодейност.
„ Приносът на Европейски Съюз се показва в заем до 35 милиарда евро,
в случай че заемодателите от Г-7 поемат разликата. По-късно тази седмица, на 25 октомври, сътрудниците от Г-7 ще оповестят техният принос “, сподели още Дидие Рейндерс.
Повечето евродепутати от другите политически групи,
които се изрекоха, бяха единомислещи, че Европейски Съюз би трябвало да помогне на Украйна, с цел да възвърне тя своята разрушена инфраструктура. Но не липсваха и рецензии от страна на „ Патриоти за Европа “.
„ Посещението на Володимир Зеленски в Брюксел не реализира доста.
Европейска комисия ще ни наложи 35 милиарда, с цел да поддържаме жива една страна, която не може да отговори на обикновените потребности на своите хора. И това не е първият път. Тези пари ще се прибавят до една планина от задължения – 33 милиарда през 2023 година и 10 милиарда по-рано и нищо от това не беше върнато. Това е една случка и Вашингтон няма да способства за това солидно финансово изпитание. Това задължаване ще заплаши икономическото бъдеще на Европа. Това е дълг, който не може да бъде заплатен и това би трябвало да се знае “, разяснява евродепутатът Тиери Мариани.
Критично прозвуча и Манон Обри от европейската левица.
„ Защо гласуваме помощ за Украйна, а не за Газа? Не можем да позволяваме двоен критерий. Да, нарушителите са Путин и Нетаняху. Справедливо е да се употребяват съветските активи да помогнем на Украйна. Но за какво не желаеме от украинците да приложат промени. Вие сте лицемери и продължавате да подпомагате съветските олигарси. Путин продължава да продава своя газ. Трябва да обсъдим и дълга на Украйна.
Той би трябвало да бъде преструктуриран, с цел да се възвърне страната “, счита Манон Обри.
„ През цялата година Европейски Съюз се опитваше да употребява замразените съветски средства или техните лихви, с цел да сътвори някакъв фонд за Украйна. Това обаче се проваляше, тъй като схемите изглеждаха съмнителни. Тези средства в никакъв случай няма да оказват помощ на украинските жители. Те служат единствено за покриване на дупки в украинския бюджет. Тази кражба може да докара до ответни дейности на Русия – конфискация на европейски активи от страна на Русия. За първи път Европейски Съюз присвоява средства на свои жители, само че и непознати средства “, разяснява българският евродепутат Рада Лайкова от група „ Европа на суверенните народи “.
Тя изрази мнение, че Европейски Съюз се е опитвал цяла година да откри механизъм, с който да откри метод да присвоява непознати средства.
„ Тези средства първоначално ще отидат за погасяване на заеми по други заеми, по-късно ще отидат за запълване на дупки по украинския бюджет. Други страни като Съединени американски щати към този момент не желаят да влагат там. Тези пари ще отидат за погасяване на дупки “, сподели Рада Лайкова в отговор на въпрос на евродепутат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР