Евродепутатът Сергей Станишев заяви, че критиките на президента Радев към

...
Евродепутатът Сергей Станишев заяви, че критиките на президента Радев към
Коментари Харесай

Станишев призова институциите да отстояват твърдо българския интерес пред Австрия за Шенген

Евродепутатът Сергей Станишев съобщи, че рецензиите на президента Радев към ръководещите по тематиката за участието ни в Шенген имат съображение. В студиото на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS Станишев също подлага на критика препоръчаната и след това отпаднала такса за транспорт на съветски газ, поради която имаше риск Унгария да блокира приемането ни в шенгенското пространство. „ Преди да се работи, би трябвало да се мисли малко ”, съобщи Станишев.

 

„ Само сътвориха непотребни напрежения, тъй като Унгария е потвърдила през годините, че доста твърдо отстоява своите национални ползи ”, съобщи евродепутатът.

 

Той изрази опасения, че отчасти приемане в Шенген може да значи обстановката да продължи „ прекомерно дълго време ”, тъй като Европейски Съюз не се връща към едни и същи въпроси през половин година. „ Ние позволяваме да станем жертва на вътрешнополитически обстановки в Нидерландия и Австрия, най-много поради избори ”, съобщи Станишев. Той прикани България да не се помирява с това, че ни третират като втора употреба страна и да не одобряваме позиция на молител.

 

„ Би трябвало да дадем ясни знаци, в дадения случай на Австрия, че ще има последствия за двустранните връзки, защото сега тя е главен основател на разделното приемане – първо единствено по въздух, а може би и по море, и чак след време, несигурно време – за сухопътните граници ”, съобщи Станишев.

 

„ Всички институции би трябвало да покажат, че българското общество осъзнава, че ни третират незаслужено и че е готово да предприеме съответните дейности. Аз съм извънредно сдържан човек, само че не мога да понасям – над 10 години сме изпълнили уговорките, непрекъснато поставяме нови старания ”, сподели евродепутатът.

 

Станишев подлага на критика измененията в Конституцията, защото по думите му те са били „ претупани на три четения ” в Народното събрание. „ За една седмица три четения на Конституцията демонстрира бързане и напън. Голяма част от измененията са политически стимулирани, с съответни ползи на ръководещото тройно болшинство ”, съобщи Станишев. По думите му задачата в измененията е била да се орежат пълномощията на президента във връзка с служебното държавно управление. „ Политическите партии с неспособността да образуват болшинства сътвориха  ситуация за дълги служебни кабинети, не президентът ”, съобщи Станишев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР