Евродепутатът Радан Кънев от ДСБ/ЕНП коментира, че не очаква развитие

...
Евродепутатът Радан Кънев от ДСБ/ЕНП коментира, че не очаква развитие
Коментари Харесай

Радан Кънев: Не очаквам добро развитие за Шенген при унгарското председателство през 2024 г.

Евродепутатът Радан Кънев от ДСБ/ЕНП разяснява, че не чака развиване по въпроса за сухопътното присъединение на България към Шенген по време на унгарското председателство на Европейски Съюз през втората половина на тази година.

Той посочи, че връзките сред София и Будапеща са се влошили откогато на власт е държавното управление на Виктор Орбан. Като образец даде ултиматума, който Унгария сложи на България за таксата за транспорт на съветски газ и околните връзки на Орбан с медии в Северна Македония и Сърбия, които " разпростират антибългарска акция ".

По думите му вероятно заледяване на правото на глас на Унгария в Европейския съвет би попречило на Будапеща да ръководи Съвета и би било в полза на България.

" Унгария ще е ръководител на Европейски Съюз през втората половина на 2024-та, а това е интервалът, в който нашият шенгенски ребус следва да бъде позволен, с цел да можем да имаме и сухопътно придвижване при започване на 2025 година Това е развой, който ще се взема решение точно в Съвета и точно по време на унгарското председателство, тъй като не си върша илюзии, че ще бъде решен преди изборите в Австрия, които се чака да бъдат през втората половина на тази година. Както Нидерландия смъкна ветото незабавно след изборите, по този начин интервалът след изборите в Австрия ще бъде голям прозорец на опция за нас да преодолеем и това несъгласие, само че с председателството на Съвета от Унгария се колебая, че това въобще ще бъде сложено на дневен ред.

При унгарско председателство не чакам положително развиване по шенгенския въпрос. Замразяване на правото на Унгария на глас значи, че тя не може да ръководи Съвета и надлежно – една рискова страна за несъгласие по шенгенския въпрос по-малко и едно негостоприемно за Шенген председателство, се икономисва. Така че считам, че е в наш интерес интензивно да подкрепим тази линия за заледяване на правото на глас на Унгария ", уточни Кънев.

За да се случи това, е належащо единодушието на всички страни членки без Унгария, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР