Евродепутатът от Групата на Европейската народна партия е подготвил писмо

...
Евродепутатът от Групата на Европейската народна партия е подготвил писмо
Коментари Харесай

Новаков очаква България през 2025 г. едновременно да влезе в еврозоната и Шенген

Евродепутатът от Групата на Европейската национална партия е подготвил писмо до своите сътрудници в Европейския парламент, в което подчертава върху икономическите загуби, подбудени от обстоятелството че България към момента не е в Шенгенското пространство. „ Европейската стопанска система, започвайки от българската, губи повече от 200 евро на камион за притежателя на това транспортно средство. Камионът е благосъстоятелност на българска компания с български водач, само че стоката e евентуално за немски клиент и е с испански генезис. От тази позиция вреди натрупат всички по веригата “, съобщи евродепутатът в изявление за Българска телеграфна агенция.

Наскоро той пропътува с камион дистанцията от Видин до Ротердам, с цел да види персонално какви са загубите за българската стопанска система от това, че страната ни към момента не е част от Шенген.

„ Искрено се надявам Европейският парламент да прегледа петицията ни в пленарна зала, да гласуваме резолюция, с която да предложим решение на казуса “, уточни Новаков за загубите за българската стопанска система.

Според него сега с малко повече организация и потребление на технологии, инспекцията на камионите по границата може да бъде сведена и под 60 секунди. Евродепутатът изясни, че в случай че един камион е тестван на граничния контролно- пропускателен пункт „ Капитан Андреево “, е ясно кой е водачът, каква стока транспортира и каква е крайната му дестинация, и няма потребност да минава същите инспекции на граничен пункт в Русе.

сподели още, че не вижда причина прекосяването да лишава толкоз доста време в случай, че инспекциите сред България и Румъния се синхронизират. „ И сега камион се ревизира за три-четири минути най-много. Значи не желаеме нещо необикновено с това да се смъкват до 60 секунди. Това е време за инспекция на камион, не за очакване на границата “, разяснява той.

Евродепутатът чака да има дата за влизането на България в Шенген и по суша, както и в еврозоната през 2025 година. По думите му това е разумно, тъй като подобен казус е имало и в предишното. „ Австрия по подигравка на ориста е влезнала по-трудно в Шенген, Германия е имала такива обструкции по отношение на нея, тъй че поетапно е влизала. Така че в границите на година-две всички такива опасения до каква степен страната е способна да си пази границите отпадат “, уточни Новаков. Предполагам, че с България ще се случи същото, счита той.

Според него единственото, което стопира България да влезе в Шенген сега, са изборите в Австрия.

Може би политическите, отговори евродепутатът на въпроса кои ще бъдат по-големите изгоди за България от влизането ѝ в Шенген: политическите или икономическите. По думите му икономическите са доста значими и са от голямо значение за българския бизнес, който е експортно насочен. „ Много от българските компании работят, с цел да изнасят своята продукция в този 507- милионен обединен пазар, само че въпреки това участието в Шенген ще бъде точката, от която българите ще се усещат европейци, без да има само че “, разяснява евродепутатът.

„ В Европейския съюз сме, получаваме европейски фондове, само че не сме в еврозоната. В Европейския съюз сме, само че чакаме по границите. Това би трябвало да отпадне или минимум да имаме дата през 2025 година, за която да знаем “, съобщи Новаков.

Напълно допустимо е съгласно него България да направи „ две в едно “, като през 2025 година по едно и също време стане член на еврозоната и на Шенген. „ Инфлацията би трябвало да се свие повече от двойно, с цел да отговаряме на всички критерии за влизане в еврозоната “, изясни.

По мотив идните през април избори за Европейски парламент, той чака по-консервативен парламент. „ Вижда се изразителен десен завой. Това не е изненада, защото махалото беше доста вляво, доста зелено. На хората им писна и изпълниха улиците с трактори. Това се случва с цяла Европа. Така че чакам по-консервативен парламент, който не е наложително нещо неприятно “, сподели още той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР