Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев представи доклада си относно изменението

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев представи доклада си относно изменението
Коментари Харесай

Емил Радев: С промени в директива ще ускорим трансграничното проследяване на парите в борбата с престъпленията в ЕС

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев показа отчета си по отношение на изменението на директивата за достъпа на способените органи до централизираните регистри на банковите сметки посредством единната точка за достъп. Законодателните промени, които са значим детайл от битката с изпирането на пари и тежките закононарушения в Европейски Съюз, бяха измежду акцентите в дневния ред на провелото се съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

В качеството си на докладчик по досието Емил Радев дефинира бързия трансграничен достъп до финансова информация като основен фактор за сполучливото следене и конфискуване на средства и облаги от закононарушения. По думите му единната точка за трансграничен достъп до централизираните регистри на банковите сметки ще разреши на способените органи по-ефективно да разпознават, проучват и поясняват финансовата информация от голяма важност за наказателното произвеждане.

Българският евродепутат акцентира нуждата новите правила да намерят своето отражение и в националните законодателства, тъй че причинителите на финансови закононарушения да не могат да се възползват от съществуващите " малки врати " при по-благоприятен за тях правов ред в други страни от Европейски Съюз. В отчета си Емил Радев посочи, че би трябвало да се подсигурява пропорция на достъпа до информация за обособените способени органи във всяка от държавите-членки. Той бе безапелационен, че успеваемостта на ограниченията зависи от положителното съдействие сред институциите, а самото обезпечаване на пряк достъп до централизираните регистри на банковите сметки би трябвало да се основава на цялостното ценене на върховенството на закона и главните права.

Евродепутатите от комисията могат да подават своите оферти за изменение в евродиретивата до 22 юли, само че дефинираха отчета като едно доста положително начало за превъзмогване на слабостите в настоящата нормативна уредба. Отчетено бе, че цената на съмнителните покупко-продажби в Европа доближава стотици милиарди евро и по данни на Европол възлиза на 1,3% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР