Евродепутатът Николай Бареков официално призова президента Румен Радев да наложи

...
Евродепутатът Николай Бареков официално призова президента Румен Радев да наложи
Коментари Харесай

Бареков призова Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Евродепутатът Николай Бареков публично прикани президента Румен Радев да наложи несъгласие на направените промени и допълнения на Изборния кодекс, които по думите му са посягане върху демокрацията в България и незаконно лишаване на конституционно закрепени съществени права на българските жители.

Според него измененията, направени по-малко от четири месеца преди произвеждането на избори за членове на Европейския парламент от Р България, е в прорез с рекомендациите на Венецианската комисия.

В сигнала до президента Бареков дефинира и като безусловно неприемливо да бъдат внасяни промени всъщност сред две четения на даден законопроект, защото по този метод не могат да бъдат осъществени съответни диспути. Евродепутатът е безапелационен, че направeните в последния миг промени обслужват само ползите на ръководещите партии и погазват демократичното право на избор на жителите. По думите му основателни опасения от налагане на безспорна тирания в изборния развой основава въведеният нов метод за взимане на решения в ЦИК, РИК, ОИК и СИК.

“Досега част от решенията се взимаха с болшинство от две трети, а след промяната - с 50 + 1 от присъстващите, което значи, че ГЕРБ, подкрепена от съдружен сътрудник, ще може да взима всевъзможни решения, без значение дали те са в прорез с демократичните правила и/или настоящата правна рамка”, акцентира Бареков.

Като несъответстваща евродепутатът дефинира и осъществената смяна във връзка с правораздаването при обжалване на решения на РИК и ОИК пред съда. “Вече такива тъжби ще се гледат от административните съдилища като първа инстанция, а не както до момента - пред Върховния административен съд, което основава опция за въздействие от страна на локалната власт върху правосъдния процес”, счита той.

Според него с следващото отсрочване на цялостното въвеждане във всички към 12 500 изборни секции на машинно гласоподаване още веднъж се лишава жителят на Р България от почтен и транспарантен избирателен развой. В документа Бареков акцентира още, че с прелюдия низък предел за броя гласове, които са нужни за разбъркване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, де факто се отстранява преференцията, с което законотворците са лишили българския гласоподавател самичък да дефинира за коя персона (за кой претендент от съответната кандидатска листа) би желал гласът му да бъде разпределен.

Евродепутатът разгласи и че ще сезира както Венецианската комисия и всички способени европейски институции, по този начин и най-висшия орган на Алианса на европейския консерватори и реформисти /АКРЕ/, на който той самият е член, за готвени изборни операции у нас. Припомняме, че Николай Бареков е единственият политик, който е бил част от десетки европейски изборни задачи на четири континента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР