Евродепутатът лансира няколко идеи за електрическа мобилност Време е да

...
Евродепутатът лансира няколко идеи за електрическа мобилност Време е да
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Готови ли сме да сменим чипа?

Евродепутатът стартира няколко хрумвания за електрическа подвижност

„ Време е да стартираме да мислим с малко по-далечен небосвод – за това по какъв начин ще живеем след 10 или 20 години ”, съобщи евродепутатът Петър Курумбашев на конференция за градска подвижност

Европейски Съюз е дебитор във връзка с ограниченията за стимулиране на електрическата подвижност, съобщи евродепутатът Петър Курумбашев, на конференция, отдадена на развиването на градската подвижност, през днешния ден в София.

„ Време е да стартираме да мислим с малко по-далечен небосвод – за това по какъв начин ще живеем след 10 или 20 години ”, счита евродепутатът. Но съгласно него, преди да отправим претенциите си към общината, към държавното управление, към Европейския съюз, би трябвало да се обърнем първо към себе си.

„ Когато приказваме за развиването на електрическата подвижност, първите получатели на нашето обръщение сме самите ние, жителите. Готови ли сме да си сменим чипа? Готови ли сме да пътуваме с коли, които не са наши, с коли, които са електрически; с коли, с които не сме толкоз шумни, когато потегляме? ”, съобщи Курумбашев.
още по тематиката
По неговите думи, доста сме втренчени в това, което се случва в България през последния месец и сякаш не мислим за това по какъв начин ще живеем с небосвод 2020 или 2030 година „ Целта на тази конференция е точно да преместим фокуса ”, сподели още Курумбашев.

Евродепутатът напомни, че е вносител на едни от най-острите оферти във връзка с директивата за енергийна успеваемост на здания. „ С румънския ми сътрудник Дан Ника предложихме на 50% от паркоместата в постройките, които следва да бъдат издигнати в границите на Европейски Съюз, да са планувани места за зареждане на електрически коли ”.

Друго негово предложение е да бъде въведен избран дял за електрически транспортни средства при търговете за общински и държавни поръчки. „ Защо парковете ни да не бъдат почиствани от електрически машини? Част от камионите, които правят дейностите по разчистване, също могат да бъдат електрически. Бих желал да видя и най-малко 100-150 електрически рейса в София ”, сподели Курумбашев.

„ Европейският съюз е дебитор във връзка с своето законодателство за стимулиране на електрическата подвижност. В България има някакви първични опити и минимални старания в това отношение, само че към момента сме прекомерно надалеч от съответни и работещи начинания, които да имат въздействие върху пазара. Не е редно страна, която има 100 милиарда лева вътрешен артикул, да отделя 1 млн. лева [за електрическа мобилност] ”, акцентира евродепутатът.

Първите 20 електрически рейса ще се включат в системата на градския превоз до края на годината, заяви кметът на Столична Община – Йорданка Фандъкова

Той даде за образец Франция, където страната субсидира с 5000 евро покупката на електрически автомобил, а в Румъния дотацията е 10 000 евро. „ Стандартът в Румъния не е по-висок от този във Франция. Става въпрос за метод на мислене ”, добави Курумбашев.

Да вървим към смяна на микса на транспортните средства, увеличавайки каузи на електрическите и водородните такива, предложи той.

„ Целта ни е да създадем градския превоз по-атрактивен и по-удобен, с цел да можем да привличаме все по-вече хора да го употребяват ”, съобщи от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Първите 20 електрически рейса ще се включат в системата на градския превоз до края на годината. „ Надявам се, че до два-три месеца ще бъде оповестена и нова процедура за закупуване на още 30 електробуса ”, сподели още Фандъкова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР