Евродепутатът лансира идеята ЕС да създаде марка „Мед от Европа

...
Евродепутатът лансира идеята ЕС да създаде марка „Мед от Европа
Коментари Харесай

Момчил Неков: Отивам в Брюксел с мандат от българските пчелари за бъдещето на сектора

Евродепутатът стартира концепцията Европейски Съюз да сътвори марка „ Мед от Европа " на конференцията „ Възможности и провокации пред пчеларството в Европейски Съюз и България ".

Европейският орган по сигурност на храните в най-кратки периоди да извърши проучвания на всички субстанции, изключително за растителна отбрана, които заплашват здравето на пчелите. Това е едно от главните оферти за допълнения в отчета на Екологичен потенциал „ Перспективи и провокации пред пчеларския бранш в Европейски Съюз ", което бе признато на конференцията „ Възможности и провокации пред пчеларството в Европейски Съюз и България ", проведена от евродепутата Момчил Неков. С другите допълнения се приканва Европейската комисия да дефинира меда и други пчелни артикули като „ чувствителни артикули " и да ги изключи от договарянията за съглашение за свободна търговия. Акцент беше и предлагането за цялостна възбрана на неоникотиноидните пестициди.

Най-големият проблем се състои в разпространяването на подправен мед на вътрешния пазар, което докара до спадането на половина на покупната цена на пчелния мед по отношение на 2014 година Това слага европейските пчелари в безнадеждно състояние. Бюджетът на Европейски Съюз за пчеларските стратегии би трябвало да бъде повишен с 47,8 %, което се равнява на 47 млн. евро годишно. Тези констатации и оферти, залегнали в плана бяха утвърдени от присъстващите специалисти и производители.

„ Целта на днешната конференция беше да консолидираме позицията на българския пчеларски бранш и имам вяра, че в огромна степен успяхме. Обединихме се към тезата, че пчеларството би трябвало да получи видимост поради голямата роля, която имат пчелите посредством опрашване на огромна част на селскостопанските култури, само че също по този начин и опазване на биологичното многообразие. Предизвикателствата пред бранша у нас са характерни, само че през днешния ден изградихме позиция с съответни оферти, които ще бъдат показани и включени в бъдещия формален документ на Европейския парламент ", съобщи Момчил Неков.

На конференцията бяха показани и трендове в бранша у нас - а точно казусът към обединяването в сектора; ролята на дигитализирането и въвеждането на нови технологии като решение в развиването на пчеларството у нас.

Във форума участваха представители на браншови организации, Държавен фонд „ Земеделие ", МЗХГ, специалисти. Ресорната комисия в Екологичен потенциал се чака да одобри документа през ноември, а гласуването в ленарна зала ще е при започване на идната година.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР