Евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на

...
Евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на
Коментари Харесай

Иво Христов: Личното пространство е напът да изчезне заради шпионски софтуери

Евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " на Радио " Фокус "

В Страсбург евродепутатите обсъдихте злоупотребите с шпионския програмен продукт “Пегас ". Какво ни сподели тази спекулация, господин Христов?

Ами за мен тя с изключение на случай на нарушение на права е най-много един огромен метафизичен въпрос, защото понятието “лично пространство " е напът да изчезне, заради появяването на тези шпионски софтуери, които към този момент не костват скъпо и циркулират, копират се елементарно, минават от ръцете на страната в частни ръце, така че с тях може да злоупотреби всеки. В този смисъл разликата сред диктатурите и демокрацията ще става все по-условна, тъй като природата на властимащия в двата режима е една и съща това е човешката природа, която постоянно е изкушена да злоупотреби, да научи непознатите секрети, да шантажира, да притисне това са неща, които съществуват откак свят светува. И това оръжие към този момент е в ръцете на съвсем всеки жител, скоро то ще коства нищо, и в този момент към този момент е налично. Знаете, че там се наблюдават, примерно децата на избрани родители, които са загрижени за тях, това е допустимо, само че посредством програмен продукт като “Пегас " може да се проникне в телефона или в компютъра на какъв да е от нас и то без да се оставят следи и без да се изисква никакво интензивно деяние от страна на визираното лице, не както преди, когато това ставаше посредством линк, който нормално трябваше да се задейства.

Да се отвори, да се задейства, да.



И да се задейства поща, в този момент това може да стане единствено с едно несъстояло се телефонно позвъняване. В този смисъл, към този момент всеки от нас би трябвало да се усеща под погледа на “Биг брат ".

И сигурно са нужни някакви промени, нужни са за обезпечаване на някакви граници за всички нас било то в политически, институционален проект. Какви бяха настроенията в Европарлалмента свързани с тематиката? Около какво се обединихте?

Нямаше опълчване имаше по-скоро консенсус по какъв начин да се защитят правата и бяха отправени рекомендации към Комисията и към Съвета, които са свързани със стягане на режима на лицензиране на този вид програмен продукт, които показват също по този начин ред злоупотреби при износ на шпионски програмен продукт от европейски страни към репресивни режими отвън Съюза. Набелязани са и ред други ограничения, които са прекомерно механически, с цел да бъдат обяснени тук, само че по този начин или другояче, моето терзание остава, защото законодателството постоянно се движи след технологиите и това, което към този момент е допустимо и това, което ние третираме сега законодателно е може би задминато от последващо потомство програмен продукт.

Но би трябвало да се направи все пак. Какви са данните за противозаконната приложимост на този шпионски програмен продукт? С каква информация разполагате?

Комисията направи голям брой задачи за изследване на терен в Кипър, в Полша, в Унгария, в Испания, които установяваха съществени нарушавания. Ако някой си мисли, че това е оръжие единствено в ръцете на властимащите бърка, тъй като доста постоянно опитът демонстрира, че то се използва за почистване на вътрешно-партийни сметки в границите на партиите, които са на власт. Да оставим настрани, че на практика на всички места обект на такива разработки са публицисти, цивилен деятели и така нататък, хора, които съставляват интерес и са с нещо щекотливи във властта. Тоест всички ние би трябвало да обърнем внимание на този проблем той касае фактически всички. Сред визираните страни в отчета са таман тези, които изредих Полша, Унгария, Испания и Кипър, защото най-сериозни са нарушаванията в Плоша, само че сходни бяха маркирани и в Гърция, а можем единствено да гадаем на какъв брой още места този програмен продукт е в приложимост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР