Евродепутатът Илхан Кючюк е в македонския град Охрид, където взе

...
Евродепутатът Илхан Кючюк е в македонския град Охрид, където взе
Коментари Харесай

Илхан Кючюк от Преспанския форум: Стабилността не е даденост. ЕС е непълен без Западните Балкани

Евродепутатът Илхан Кючюк е в македонския град Охрид, където взе присъединяване във форума за разговор Преспа, проведен от външното министерство в Скопие.

В качеството си на непрекъснат докладчик за Северна Македония, Кючюк е единствения формален представител от България, присъстващ на събитието.

Насърчаването на добросъседските връзки и съдействието, а също и подсилване на стабилността на Западните Балкани са измежду тематиките, които бяха разисквани на форума.

Участие в панелите за диспути с участниците на високо равнище, взе и евродепутатът Илхан Кючюк, съгласно който стабилността не е даденост и е извънредно време да стане ясно, че Европейски Съюз е повърхностен без Западните Балкани.

„ Единственото нещо, което ще донесе дълготраен мир в района, е пълноправното участие на страните от Западните Балкани. Започване на процедура по присъединение към Европейски Съюз обезпечава на обособените страни тласък да подобрят връзките между тях и да работят за стабилността на района. Дългосрочните изгоди, които би донесло участието в Европейски Съюз са жизненоважни за всяка нова страна членка -икономиките процъфтяват в демокрациите с разсъдък, те основават устойчива, удобна за бизнеса среда, която обезпечава сигурност. Никой различен модел не подсигурява това. “, безапелационен бе Кючюк.

Евродепутатът разяснява и напредъка на Северна Македония и акцентира, че е страна, която е сериозна и отдадена на своите евроатлантически желания, което потвърди с участието си в НАТО. Кючюк изрази вяра, че Северна Македония и Албания принадлежат към европейското семейство и ще станат пълноправни членове на съюза допустимо най-скоро.

В рамките на форума Кючюк се срещна с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Евродепутатът организира също двустранни срещи с външните министри на Хърватия и Турция – Гърлич Радман и Мевлют Чавушоглу, с Габриел Ескобар, зам.-помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на Съединени американски щати и със зам.-министъра на външните работи на Чешката република Алеш Хмелар.

На форума в Охрид е и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на районна обиколка в Западните Балкани. Участие във форума взеха още зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по политическите въпроси Розмари Ди Карло, президентите на Словения, Черна гора и Косово, както и външните министри на Полша, Хърватия, Словакия, Турция и Босна и Херцеговина.

Преспанският конгрес съществува от една година и е учреден като платформа за насърчаване на помиряването, построяването на доверие и политическия диалог измежду страните в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР