Евродепутатът Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може

...
Евродепутатът Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може
Коментари Харесай

Емил Радев: Докладът на ЕК е най - положителният, който е получавала България

Евродепутатът Емил Радев дефинира отчета на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за съдействие и инспекция и изрази убеденост, че механизмът ще бъде отстранен до края на идната година и сменен с общоевропейско наблюдаване за върховенството на закона.

"Европейската комисия показа може би най-положителния отчет, който е получавала България в границите на механизма за съдействие и оценка. Докладът дава голям брой позитивни оценки както за работата на държавното управление, по този начин и във връзка с цялостната обстановка в страната, като това в особена степен се отнася до построената институционална конструкция и практики, за резултатите от дейностите на профилираните органи за битка с проведената престъпност.

По отношение на ролята на държавното управление отчетът показва, че то е съумяло да навакса забавянето и да възобнови работата във всички основни области, които са предмет на наблюдаване в границите на механизма.

Няма нови рекомендации в отчета, преглежда се единствено осъществяването на рекомендациите от месец януари 2017. Посочени са ясни критерии, които България би трябвало да извърши и това дава светлина в тунела, че през 2018 ние ще имаме последния отчет и този механизъм, който разрешава България и Румъния да бъдат посочени като черните овце на Европа, ще бъде преустановен.

По отношение на съответните рекомендации Европейската комисия регистрира два значими момента в региона на правосъдната самостоятелност. На първо място - изборът на нови членове на Висшия правосъден съвет и на второ място - номинирането и изборът на нов ръководител на Върховния административен съд. Като позитивни стъпки в отчета са маркирани измененията в Наказателно-процесуален кодекс, както и уговорката на българското държавно управление да се разгласяват постоянни отчети по отношение на процеса на осъществяване в границите на националната тактика за правосъдна промяна. Тук, несъмнено, остава да се извърши рекомендацията за промени в Наказателния кодекс и приемането на нов антикорупционен закон. Не остана време, тъй като отчетът беше изтеглен няколко месеца авансово поради българското председателство, само че това са моменти, които към този момент са залегнали в законодателната стратегия на Народното събрание и те ще могат да бъдат изпълнени идната година.

Като позитивни са посочени и измененията в Закона за обществената администрация, засягащи работата на вътрешните инспекторати в държавната администрация. Много позитивно е прегледана и работата на профилираните органи - профилираният съд, прокуратурата, която сътвори особено звено. Отбелязано е и, че ГДБОП има доста позитивни акценти в работата си.

В региона на битката с проведената престъпност рекомендацията е да се консолидират позитивните трендове в тази област. В региона на битката с корупцията като добър образец се показват Министерство на вътрешните работи и фокусираните антикорупционни ограничения, които Министерство на вътрешните работи подхваща. Разбира се, тук ние би трябвало да осъществим и останалите рекомендации.

Що се касае, да вземем за пример, до Румъния, този отчет е доста по-неблагоприятен. Там се споделя, че е изгубена инерцията, провокациите слагат под въпрос независимостта на правосъдната система и са непрекъснат източник на терзание. По отношение на Румъния Европейска комисия декларира, че не може към момента да заключи, че който и да е от индикаторите е приемливо изпълнен на този стадий.

Така че с оглед и на този отчет мисля, че задачата за събаряне на механизма е постижима през идната година и се надяваме в действителност да забележим край през 2018 и от тук нататък да приказваме за общоевропейски механизъм за върховенството на закона, включващ безусловно всички страни членки ", съобщи Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР