Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото, което води срещу ревизионен

...
Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото, което води срещу ревизионен
Коментари Харесай

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева дефинитивно губи делото, което води против инспекционен акт от август 2021 година Това демонстрира инспекция в деловодните регистри. Освен това тя е наказана да заплати близо 4500 лева за разноските на приходната агенция пред Върховния административен съд и малко над 7000 лева за първата инстанция, оповестява Сега.бг.

 

Данъчните търсят отговорност на Йончева по силата на текст от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който гласи, че който в качеството си на шеф на задължено юридическо лице укрие обстоятелства и условия, които по закон е бил задължен да разгласи пред органа по приходите или обществения реализатор и вследствие от това не могат да бъдат събрани отговорности за налози и/или за осигурителни вноски, дава отговор за непогасеното обвързване. 

 

За самата Йончева са открити отговорности поради отговорността ѝ по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс като шеф на фирмата в размер на 57 965 лв. - главница 36 025 лв. и 21 939 лева лихви.

 

Става дума за отговорности на " Офроуд " ООД, на която Йончева е била шеф. Според данъчните дружеството дължи корпоративен налог, както и вноски за здравно обезпечаване и това е открито с инспекционен акт през 2020 г. 

 

През април 2017 г. Йончева е заличена като шеф, само че на нейно място не е определен различен представляващ. Впоследствие Софийският градски съд е назначил ликвидатор на сдружението. В хода на проверката е установено, че в " Офроуд "  ООД не е имало наети лица по трудови и/или приравнени на тях правни отношения. Според контракт за ръководство и надзор Йончева всеки месец е получавала 14 300 лева заплащане.

 

Всяка година, като се изключи 2014 година, е заявена счетоводни и данъчна загуби.

Установени са приходи по сметки на " Офроуд "  ООД в КТБ в лв. и в евро, осъществени няколко дни преди и два дни след регистрацията на сдружението. Сумите са преведени от съдружника " Далий трейдинг лимитид " (Вирджински острови).

 

" Офроуд "  ООД е заявило счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, изясняват данъчните. Допълнително е открито, че през 2012 година, 2013 година и 2014 година суми от получените средства са изтеглени на каса персонално от Йончева (174 654 лева.), като липсват документи за потреблението им за активността на сдружението. Затова и Национална агенция за приходите прави извод, че тези пари са укрити доходи.

 

Така се заявява по-малка данъчна основа и се начислява по-малък налог. Така е изчислен дължим корпоративен налог в размер близо 34 000 лева плюс лихвите.

 

Според ревизорите Йончева е укрила действителния финансов резултат на дружеството. Затова и ѝ е публикуван инспекционен акт.

 

Публичните отговорности на " Офроуд " са в размер на 183 942 лева - 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

 

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, защото все още на установяването на отговорностите на " Офроуд "  ООД тя към този момент не е била негов шеф.

 

" Това несъгласие би имало значение, в случай че новият шеф на сдружението е бил назначен и вписан в Търговския указател преди или по време на ревизирания интервал. Йончева е бил шеф и представляващ до 4 юни 2017 година, т.е. до тази дата тя носи цялостна отговорност за комерсиалните каузи на юридическото лице ", се споделя в правосъдното решение.

 

Инфо: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР